Europa moet sparen voor pensioenen

STOCKHOLM - De landen van de Europese Unie zullen elkaar twee keer per jaar moeten uitleggen wat ze doen om hun pensioenstelsels betaalbaar te houden. Als een lidstaat te weinig opzij zet, levert dat een vermaning van de anderen op.

Dat is de voor Nederland onverwacht positieve uitkomst van de top van regeringsleiders in de Zweedse hoofdstad Stockholm. De top is zaterdag afgesloten. Nederland had tevoren stevig ingezet op concrete afspraken over pensioenen, maar durfde nauwelijks op succes te rekenen. ,,Het is meer dan bingo'', riep een zeer tevreden staatssecretaris Benschop van Europese zaken.

De pensioenen stonden immers voor het eerst op een EU-top op de agenda. Frankrijk, Duitsland en Italië verzetten zich daar lang tegen. Niet toevallig zijn dat ook de landen die, anders dan Nederland, relatief weinig hebben gespaard. Ze kunnen na 2010 in grote geldnood komen.

Italië en Frankrijk gingen toch akkoord om de politiek thuis tot pijnlijke hervormingen van de pensioenen te kunnen dwingen. De regeringsleiders kunnen dan wijzen naar de EU. ,,Dat lijkt het Italiaanse plan'', zei Benschop. Nederlandse diplomaten merken ook dat deze landen zich gerealiseerd hebben dat zij straks de EU om financiële hulp kunnen vragen als zij in de knoei komen.

De lidstaten controleren elkaars pensioenbeleid voortaan één keer per jaar. In het 'stabiliteitsprogramma', waarin elk land verantwoording aflegt over zijn begrotingsbeleid, komt een aparte paragraaf over de financiële gevolgen van de vergrijzing.

De landen kijken ook naar de betaalbaarheid van hun stelsels.

Er komen geen sancties tegen landen die te weinig sparen voor de pensioenen. Tenzij zij zoveel geld moeten lenen om pensioenen uit te kunnen keren, dat het tekort te hoog oploopt. Wel kunnen zij straks een officiële tik op de vingers krijgen als zij zich niet houden aan de afspraken over economisch beleid.

De regeringsleiders slaagden er niet in afspraken te maken over verdere liberalisering van de postmarkten, de gas- en elektriciteitsmarkt, een Europees octrooi of één luchtruim. Kok waarschuwde voor scheve verhoudingen in de unie als in sommige lidstaten de nutsbedrijven in staatshanden blijven terwijl anderen hun markten openen. Nederland hield ook een akkoord tegen om een eigen Europese navigatiesatelliet, Galileo, te gaan bouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden