Europa moet inzetten op plantaardig dieet

Als we werkelijk efficiënte landbouw willen, moeten we stoppen met vlees eten, betoogt Willem Vermaat.

WILLEM VERMAATDOCENT MILIEUWETENSCHAPPEN EN DIER- EN MILIEUETHIEK en UNIVERSITEIT UTRECHT

Volgens VVD-Kamerlid Helma Lodders is de Europese inkomenssteun voor boeren een barrière voor de door haar gewenste innovatie (Opinie, 30 oktober). Volgens Lodders moet de productie-efficiëntie verhoogd worden, maar ze laat het na het grootste obstakel te benoemen: de productie van dierlijk voedsel.

Als we werkelijk efficiënte landbouw willen, moeten we omschakelen naar een plantaardig dieet. De EU zou deze transitie moeten faciliteren. Het zou winst opleveren voor mens, dier én natuur en milieu. Bovendien sluit het aan bij liberale grondbeginselen waarin Lodders zich zou moeten herkennen.

Wereldwijd wordt ongeveer 70 procent van het landbouwareaal in beslag genomen voor de productie van dierlijke producten. Een enorme hoeveelheid, zeker als je bedenkt dat in grote delen van de wereld dierlijke producten maar een klein deel van de totale voedselconsumptie uitmaken. Dit kan verklaard worden door de inefficiënte omzetting van plantaardig voedsel in dierlijk voedsel. Zo is voor de productie van een kilogram biefstuk minstens 25 kilogram voer nodig. Daarnaast is er heel veel water nodig: 2400 liter voor een hamburger van 150 gram, bijvoorbeeld.

undefined

Ontbossing

Behalve dat dit erg inefficiënt is, heeft het ook een enorme impact op natuur en milieu. De veehouderij is verreweg de grootste veroorzaker van ontbossing, vanwege de vraag naar landbouwgrond. Het onttrekken van grote hoeveelheden water verstoort kringlopen en veroorzaakt droogtes.

En laten we het wereldhongerprobleem niet vergeten: landbouwgrond die nu gebruikt wordt voor het verbouwen van veevoer, zou ook gebruikt kunnen worden om voedsel voor mensen te produceren.

Voor het milieu is de veehouderij een ramp. Wereldwijd is ze verantwoordelijk voor de helft van de broeikasgasemissie en de grootste veroorzaker van biodiversiteitsverlies, habitatvernietiging en watervervuiling. Een transitie naar een plantaardig dieet zou deze problemen drastisch verminderen.

De voordelen van deze overgang betalen zich ook op andere terreinen uit. Een plantaardig menu helpt bij het voorkomen en het genezen van vele welvaartsziekten. De grootste doodsoorzaken - kanker en hart- en vaatziekten - komen beduidend minder voor bij een plantaardig dieet. Dierlijke producten vormen juist een risicofactor. Onlangs heeft zelfs de WHO erkend dat bepaalde soorten vlees kankerverwekkend zijn.

undefined

Keuzevrijheid

De EU voert beleid op alle bovengenoemde terreinen: landbouw, wereldvoedselvraagstuk, klimaat, natuur en milieu en gezondheidszorg. Behalve de voordelen van een plantaardige voeding zelf, zouden vele beleidsdoelstellingen gemakkelijk gehaald kunnen worden. Beleidskosten zouden juist sterk dalen.

Ondanks dit alles spreken politici zich vaak niet uit voor een verandering van levenswijze. Ze beroepen zich op liberale principes als de keuzevrijheid van de consument. Dat is te gemakkelijk.

We moeten erkennen dat ook dieren in de veehouderij, wezens zijn met gevoel en dus belangen. Een ware liberaal zou ook die belangen moeten beschermen tegen de willekeur van anderen.

Het is juist vanuit liberaal oogpunt moeilijk verdedigbaar dat mensen de vrijheid moeten hebben om dierlijke producten te eten, ten koste van het leed en de levens van dieren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden