'Europa moet energie opwekken op de juiste plek'

Geografisch clusteren kan Nederland 20 tot 30 procent kostenbesparing opleveren

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Europa moet veel slimmer duurzame energie opwekken dan het nu doet. Windmolens opstellen in landen waar het weinig waait of investeren in zonne-energie in landen met veel bewolking is niet efficiënt. Een gezamenlijke aanpak levert een kostenbesparing op van gemiddeld 25 procent.

Dat zegt Donald Pols, hoofd klimaatbeleid van Energie Centrum Nederland (ECN). Pols reageert op het voornemen van de EU om een gezamenlijk energiebeleid van de grond te trekken. Een betere geografische verdeling, gecoördineerd vanuit Brussel, is echter niet opgenomen in de plannen. De keuze van de energiesoorten wordt aan de lidstaten overgelaten.

Een centraal energiebeleid is verstandig, vindt ook Pols. Daarmee kan de omslag naar een klimaatvriendelijker economie versneld worden. Kies er dan ook voor om duurzame energie daar op te wekken waar dat kan tegen de laagste kosten. "Zo kan zonne-energie het beste opgewekt worden in het zuiden (Spanje), windenergie in het noorden (Denemarken) en bio-energie uit geschikte gewassen in het oosten van Europa (Roemenië). De gewonnen energie kan dan geëxporteerd en verdeeld worden via een goed ontwikkeld elektriciteitsnetwerk. Dat laatste is wel weer een onderdeel van het voorstel van de Europese Commissie."

Pols stelt dat uit ECN-onderzoek blijkt dat het geografisch clusteren van de winning van duurzame energie een kostenbesparing van tussen de 20 en 30 procent oplevert voor Nederland. Dat cijfer gaat ook op voor andere Europese landen, zegt Pols. "Belangrijk is dan wel om de kosten voor de groei van hernieuwbare energie eerlijk te verdelen tussen de lidstaten, bijvoorbeeld op basis van de financiële draagkracht van landen."

Een andere energie-expert, emeritus hoogleraar Wim Turkenburg, zet vraagtekens bij het voornemen van Brussel om de vrije markt een betrouwbaar en duurzaam energiesysteem te laten vormgeven. Dat krijgt te weinig aandacht in de plannen van de Commissie, vindt Turkenburg.

"Grote problemen die spelen worden niet of nauwelijks genoemd. Kunnen we over tien jaar wel windparken op de Noordzee bouwen zonder energiesubsidies? Waarom stimuleert de Commissie niet veel sterker het afvangen en ondergronds opslaan van CO2? Hoe groot kan de rol van bio-energie zijn? En waarom zegt de Commissie niets over het beperken van de uitstoot van CO2 bij bijvoorbeeld energiecentrales door strenge emissienormen in te stellen?"

de Verdieping 10

Tussen de klippen energie vinden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden