Europa lijkt VS geen inzicht te willen geven in betalingsverkeer

Swiftlogo (Swift) Beeld
Swiftlogo (Swift)

Een EU-overeenkomst die de VS inzage biedt in Europese bankoverboekingen, dreigt te sneuvelen in het Europees Parlement. Een parlementscommissie stemde donderdag in meerderheid tegen de zogeheten Swiftregeling.

Volgende week spreekt het voltallige Europarlement zich erover uit.

SWIFT is de afkorting voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Het bedrijf dat ooit door de Nederlander Bessel Kok in het leven is geroepen regelt wereldwijd de automatisering die nodig is bij het overmaken van geld tussen banken.

De Amerikanen zeggen de inzage in de bankgegevens nodig te hebben voor de terrorismebestrijding. Maar het Europees Parlement vindt de privacybescherming van de Europese burgers onvoldoende gewaarborgd en wil meer duidelijkheid over wat er met de gegevens gebeurt.

De stemming in de parlementscommissie heeft nog geen directe gevolgen. Maar volgens VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis zijn de regeringen van de EU-landen, die de Swiftovereenkomst hebben gesloten met de VS, nu gewaarschuwd dat ze aan de bezwaren van het Europarlement tegemoet moeten komen.

Vooral de liberalen, groenen en socialisten hebben grote twijfels over Swift. De christendemocraten steunen de regeling wel. „Inzage in de gegevens is nodig om terroristen te kunnen opsporen”, aldus CDA-Europarlementarïër Wim van de Camp. Hij vindt verder dat het Europarlement het conflict met de EU-landen over Swift niet moet misbruiken om zijn eigen machtspositie te versterken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden