Ciara

Europa kampt met de nasleep van storm Ciara

In Delfzijl liep het water over de kades. De wind stuwde het water bij vloed de havenstad in. Beeld ANP
In Delfzijl liep het water over de kades. De wind stuwde het water bij vloed de havenstad in.Beeld ANP

De storm Ciara heeft ook maandag nog huisgehouden in het noorden van Europa. In Polen overleden een veertigjarige vrouw en haar dochter nadat ze werden geraakt door delen van een dak dat was losgerukt door de wind.

ANP/Redactie

In Duitsland raakten drie mensen ernstig gewond door vallende bomen. Het noodweer teisterde ook Groot-Brittannië, Tsjechië en Polen. In Frankfurt blies de harde wind een hijskraan tegen het dak van de kathedraal.

Ook Nederland kampt met de nasleep van de storm. Vandaag geldt vanwege zware windstoten nog de waarschuwing code geel voor het hele land. De schade aan het spoorwegnet is grotendeels hersteld, zo lieten de NS gisteravond weten. Wel zorgt een defecte bovenleiding waarschijnlijk nog tot vanmiddag voor treinuitval tussen Utrecht en Amsterdam.

Gistermorgen waaide een vrachtwagen om op de Moerdijkbrug, waardoor de A16 enige tijd was afgesloten. Luchtvaartmaatschappijen schrapten 220 vluchten tussen luchthaven Schiphol en verschillende Europese bestemmingen. Zondag werden ook al 240 vluchten geannuleerd. In Rotterdam viel een heistelling op een woonblok. Of dat te maken heeft met de wind, is niet bekend. In Krimpen aan den IJssel rukten hulpdiensten maandagavond uit omdat zonnepanelen van twee flats dreigden te vallen. De omgeving werd afgezet, bewoners moesten binnen blijven.

Vanwege een combinatie van storm op zee, springtij en hoge rivierafvoeren gingen de Oosterscheldekering in Zeeland en de Haringvlietsluizen tussen Zeeland en Zuid-Holland dicht, net als de Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel. Verder werd de polder Noordwaard in de Biesbosch gecontroleerd onder water gezet vanwege de hoge waterstand in de Merwede, opgestuwd door de zuidwesterstorm. De 150 bewoners zijn al jaren op dat scenario voorbereid. Het water heeft zo een extra uitweg naar zee, zodat de nabijgelegen steden Dordrecht en Gorinchem niet blank komen te staan. De inwoners van de polder mogen thuisblijven, en volgens de gemeente Altena wil niemand weg.

De woningen in de polder zijn deels herbouwd op terpen. Doorgaande wegen liggen zo hoog, dat ze begaanbaar blijven. Dit is de eerste keer dat de Noordwaard hiervoor wordt ingezet. Het hoogwater duurt nog een paar dagen.

Bij de brandweer zijn 5071 meldingen binnengekomen als gevolg van Ciara. De verzekeraars komen vandaag met een schatting van de schade. Interpolis liet al weten dat zondag zo’n zeshonderd meldingen zijn binnengekomen van schade aan onder meer huizen en auto’s. Maandag kwamen daar nog 1400 meldingen bij. De meeste komen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant.

Het noodweer zorgde ook voor chaos in Frankrijk. Daar vielen bomen op het spoor in de hoofdstad Parijs, met veel overlast in de spits tot gevolg. Ook was sprake van grootschalige stroomstoringen, onder andere in Frankrijk.

Lees ook:

Storm Ciara zorgt in het hele land voor schade

De zuidwesterstorm Ciara zorgde afgelopen weekend door het hele land voor schade. De ANWB adviseerde reizigers niet meer de weg op te gaan. In het hele land gold de zogenoemde code oranje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden