Europa Journaal moet basisschool informeren

Juf Leony Guldemundt legt uit wat de klas met het Europa Journaal moet doen. Beeld
Juf Leony Guldemundt legt uit wat de klas met het Europa Journaal moet doen.

"Ik voel me Europeaan, omdat ik uit Nederland en uit Turkije kom. En Turkije ligt ook een beetje in Europa." Groep 8 van basisschool Prinsehaghe nam als eerste het Europa Journaal in gebruik.

Het Europa Journaal wordt elke week uitgezonden op onderwijsportal KlasseTV, en sluit aan bij verschillende aardrijkskundemethoden. In een hoofdthema en een paar kleinere thema's probeert het de voor- en nadelen van de Europese Unie te belichten. Daarbij zoekt het Journaal de actualiteit, om bij de belevingswereld van de kinderen aan te sluiten.

Dat is niet altijd even makkelijk, weet Bas van Lier. Hij schreef het boek 'Spreken we in Europa straks allemaal Europees?', waarin hij vragen van kinderen over Europa beantwoordt. "Kinderen vinden Europa snel saai", vertelt hij de klas. "Maar als je straks naar huis gaat en onderweg een ijsje koopt, kom je Euiropa al tegen."

Toch voelt een meerderheid van de kinderen in groep van de Prinsehaghe zich Europeaan, leert een korte rondvraag. Sommigen omdat ze zowel uit Nederland als Turkije komen ('en dat ligt ook een beetje in Europa'). Anderen omdat ze vaak in Europa op vakantie gaan.

Het Europa Journaal wordt gesponsord door het ministerie van buitenlandse zaken. Kan het dan nog wel objectief berichten over Europa? "We proberen het zo informatief mogelijk te houden", zegt presentatrice Jorien van Dam. "We eindigen een item met een stelling waar de leerlingen over kunnen discussiëren. Als het goed is gebeurt de opinievorming dus in de klas."

Dat er ook eurosceptici in de klas zitten blijkt al snel: "Moslims worden gediscrimineerd, hier in Nederland en in Europa", klaagt Sulayman. "Daarom voel ik me geen Nederlander én geen Europeaan."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden