Europa is zo verdeeld, dat Apple en Google niet hoeven vrezen voor een digitaks

Beeld AP

Door tegenstand onder meer Ierland lijkt de invoering van een Europese belasting voor techbedrijven ver weg.

De kans dat er een Europese belasting voor techbedrijven komt, is zaterdag flink geslonken. De Europese Commissie en enkele grote Europese landen waaronder Frankrijk, beschuldigen bedrijven als Amazon, Apple, Facebook en Google ervan amper belasting te betalen in Europa. Een Europese digitaks moet daar verandering in brengen.

Maar een aantal lidstaten is tegen snelle invoering van een EU-belasting, zo bleek dit weekend tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van financiën in Sofia. Invoering van een Europese digitaks vereist de instemming van alle lidstaten, dus lijkt een gezamenlijke Europese aanpak om internetbedrijven te belasten ver weg.

Onder de tegenstanders van de taks zijn Luxemburg en Ierland, die vanwege hun fiscaal aantrekkelijke klimaat populair zijn als vestigingsland voor grote (Amerikaanse) techbedrijven. Die betalen nu alleen belasting over de winst in het land waar ze gevestigd zijn. Maar ook landen als Zweden, Finland en Denemarken zijn tegen de taks. Volgens persbureau Reuters zien zij liever dat een belastingherziening voor de techsector wereldwijd wordt doorgevoerd.

Niet dolverliefd

Nederland hield zich in Sofia op de vlakte, net als Duitsland. Wel zei staatssecretaris Menno Snel van financiën tegen het ANP niet dolverliefd te zijn op het voorstel. "Iedereen is het erover eens dat het huidige belastingsysteem moet worden aangepast aan de digitale economie. De vraag is of een tijdelijke Europese omzetbelasting de juiste oplossing is", aldus Snel. Ook hij sprak zijn voorkeur uit voor een wereldwijde oplossing.

De digitaks zou voor ongeveer tweehonderd bedrijven gelden en jaarlijks 5 miljard euro moeten opbrengen. Pierre Moscovici, de Europese belastingcommissaris, blijft zich ondanks de weerstand inzetten voor de digitaks. Volgens Moscovici is het een illusie om te denken dat wereldwijde afspraken op korte termijn te maken zijn. Brussel wil graag een kortetermijnoplossing omdat landen als Frankrijk anders op eigen houtje maatregelen treffen. De angst bestaat dat er dan een lappendeken van landelijke regelgeving in de Europese Unie ontstaat.

Lees ook: 'Het voorstel van de commissie is slecht doordacht'

Dat er voorlopig nog geen digitaks is, komt niet alleen door de verwachte tegenstand van landen als Ierland en Luxemburg. Inhoudelijk laten internationale belastingexperts weinig heel van het commissievoorstel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden