Europa is weer eens afwezig. What's new?

President Obama overweegt luchtaanvallen en voedseldroppings om een humanitaire ramp onder religieuze minderheden in Irak te voorkomen.

De vraag is of de twee opties, luchtaanvallen en voedseldroppings, zin hebben. Bombardementen kunnen rekenen op veel internationaal verzet en kunnen het nationale sentiment onder de Isis-strijders vergroten. Voedseldroppings zijn een tijdelijke oplossing en zorgen op de lange termijn niet voor een veilige aftocht van deze religieuze en etnische minderheden.

Een derde optie lijkt meer voor de hand te liggen: militair ingrijpen. Niet met de bedoeling om Isis direct te verjagen, maar om de 40.000 vluchtelingen te redden. Militair ingrijpen heeft de Amerikanen in de afgelopen decennia geleerd dat het rampzalig kan aflopen, maar met een duidelijk doel voor ogen hoeft het niet fout te gaan. Denk aan de Golfoorlog uit 1990 (Desert Storm), waarbij Amerika Irak binnenviel om Koeweit te bevrijden. De missie was simpel: Koeweit bevrijden en dan terugtrekken. Deze keer kan het ook zo zijn: vluchtelingen bevrijden en terugtrekken.

De vraag is wel waarom er bij dit soort operaties altijd van wordt uitgegaan dat Amerika deze taak op zich neemt. Waar zijn de Europeanen in dit verhaal? Waarom zijn wij niet op zoek naar een oplossing voor dit menselijk drama? Amerika wees zakelijk, wees humanitair: red deze mensen en 'get out'!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden