Europa is de PVV veel waard

In aanloop naar 22 mei belicht Trouw de partijen die meedoen aan de Europese verkiezingen. De PVV neemt afkeer op de koop toe.

Het is niet gelukt Marcel de Graaff te interviewen voor dit verhaal. Op meerdere verzoeken om de Europese lijsttrekker van de PVV te kunnen ondervragen, kwam geen reactie. We hadden graag van hem willen horen waarom de PVV kiest voor een ongewis Europees avontuur, terwijl de partij daarmee vrienden en partijgenoten wegjaagt. Waarom is er geen brede discussie binnen de PVV geweest over de plannen in Europa? En denkt de lijsttrekker werkelijk dat de PVV straks in het enorme Europarlement meer kan bereiken dan nu op het Binnenhof?

Marcel de Graaff zou niet de eerste keuze van Wilders zijn. Voormalig PVV-Europarlementariër Laurence Stassen was naar eigen zeggen dé kandidaat om de Europese lijst aan te voeren. Zij verliet de PVV eind maart, enkele weken na de omstreden verkiezingsavond in een Haags café. Wilders liet de zaal 'minder, minder!', scanderen op de vraag hoeveel Marokkanen ze in Nederland wilden. "Na deze uitspraak was doorgaan geen optie", liet Stassen weten.

Het was een periode vol onrust. De ene na de andere PVV'er keerde Wilders de rug toe. Maar tot een ineenstorting van de partij leidde het niet. Wilders wist Marcel de Graaff, nu nog fractievoorzitter in de Eerste Kamer, te strikken voor Europa. Er verscheen een verkiezingsprogramma, één A4 groot, waarop staat dat Nederland de Europese Unie moet verlaten, de euro moet inruilen voor de gulden, baas moet worden over de eigen grenzen en de islamisering moet bestrijden.

De PVV mag dan in eigen gelederen met een crisis kampen, de gevolgen buitenshuis lijken vooralsnog beperkt. Uit de diverse peilingen blijkt dat de partij zou kunnen rekenen op vier tot vijf zetels in het nieuwe Europarlement. Voor een electorale klap hoeft de PVV, nu met drie mensen vertegenwoordigd in Brussel, niet te vrezen.

Van belang is wel dat de achterban niet uit desinteresse of boosheid besluit massaal thuis te blijven op de verkiezingsdag. In dat geval zou de uitslag voor de PVV alsnog kunnen tegenvallen.

De kiezer maakt zich klaarblijkelijk niet zo druk over de rammelende staat van de partij. Het anti-Europa-verhaal dat de PVV uitdraagt, blijft mensen aanspreken. Nederlanders vrezen dat vrachtwagenchauffeurs uit Oost-Europa hun banen inpikken. En dat hun belastinggeld wordt besteed aan reddingsplannen voor armlastige 'knoflooklanden', zoals Italië, Portugal en Griekenland. Het betoog dat Nederland per saldo baat heeft bij de Europese Unie, vindt, mede door de voortslepende economische crisis, steeds minder gehoor.

Toch, de PVV is door de recente gebeurtenissen flink beschadigd. Politici die de partij verlieten hekelen niet alleen de Marokkanen-uitspraak. Ze bekritiseren het leiderschap van Wilders en het gebrek aan interne discussie. Een Kamerlid vertelde onlangs dat Wilders een jaar geleden de fractievergadering begon met de mededeling dat hij zich ging 'oriënteren' op samenwerking met andere eurosceptische partijen in Europa. Inmiddels heeft de PVV concrete plannen om na de verkiezingen een fractie te vormen met onder andere Front National, FPÖ en Vlaams Belang.

Wilders wordt herhaaldelijk geconfronteerd met omstreden, antisemitische en racistische uitlatingen van zijn toekomstige bondgenoten. En verscheidene PVV'ers hebben grote moeite met deze Europese samenwerking. Een Haags raadslid stapte vanwege de flirt met Front National boos uit de partij.

De Joodse belangenorganisatie CIDI distantieerde zich vorige week nogmaals van Wilders. "Straks nemen PVV-leden in het Europees Parlement plaats naast mensen die openlijk Jean Marie Le Pen steunen, een man die al drie keer wegens antisemitisme is veroordeeld en die de Holocaust bagatelliseert. Dat moet je toch niet willen?", zei CIDI-directeur Esther Voet in deze krant. In de Tweede Kamer wordt de bereidheid ooit nog met Wilders samen te werken minder en minder.

Het roept de vraag op waarom de PVV dit allemaal vindt opwegen tegen het - onzekere - plan om een grote euro-kritische fractie te vormen. Wilders liet daar vorige week voor de camera van 'Nieuwsuur' iets over doorschemeren. Hij sprak over "historische verkiezingen" en een "politieke revolutie" in Europa, die ook in de nationale parlementen "een aardverschuiving" teweeg zou brengen.

Wat de PVV dus in de Tweede Kamer nauwelijks meer lukt, moet straks via het Europarlement worden bereikt: soevereiniteit terughalen naar Nederland. En het liefst de euro inruilen voor de gulden.

Wat wil de PVV?

1.

Uit de EU, uit de euro. Herinvoeren van de gulden en bilaterale handelsverdragen sluiten met de EU.

2.

Baas over eigen grenzen. Nederland moet zelf bepalen wie hier binnenkomt.

3.

Eigen economisch beleid voeren. Accijnzen en belastingen verlagen.

4.

Stoppen met massa-immigratie en islamisering van Nederland.

5.

Miljarden die Nederland heeft uitgegeven aan andere EU-landen moeten volledig en onmiddellijk terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden