Europa hunkert net zo naar de doodstraf als de VS, zegt de Amerikaan

Italië, Baskenland, Groot-Brittannië... met al dat verkiezingsgeweld in de Europa om zich heen, kunnen de internationale weekbladen zich natuurlijk niet onbetuigd laten. Alleen Der Spiegel heeft er geen aandacht voor; dat tijdschrift kauwt in de buitenlandsectie nog altijd door op de eigen primeur van twee weken geleden: de plannen van bondskanselier Gerhard Schröder voor de herinrichting van Europa.

Remco Pols

Het Franse l'Express, dat hier laat in de schappen ligt, beschouwt nog de stembusgang van afgelopen zondag in Baskenland en, een beetje, in Italië. De Angelsaksische bladen Time en Newsweek blikken alweer vooruit: naar de verkiezingen op 7 juni in Groot-Brittannië.

Newsweek maakte er de coverstory van. Blairs echte oppositie is bij een voorsprong van 20 procent in de peilingen de rechterflank van de Britse pers, waarschuwt het blad. ,,Hij mag de Tories de komende maanden domineren, Fleet Street is eropuit om hem van dag één van zijn tweede ambtstermijn te pakken te nemen.'' En, om het spannend te maken: ,,Hoeveel schade kunnen de mediamagnaten veroorzaken?''

Time covert met een foto van Timothy McVeigh, de Oklahoma bomber die morgen had moeten sterven maar zijn executie afgelopen vrijdag met een maand zag worden uitgesteld. Net als Newsweek slaagde het blad erin die onverwachte ontwikkeling nog mee te pikken. Aan de teneur van het omslagverhaal deed dat overigens niets af: ,,De zaak-McVeigh laat zien hoe verschillend Europa en Amerika tegen de doodstraf aankijken.''

In 1977 was Hamida Djandoubi de laatste inwoner van een EU-lidstaat die ter dood werd gebracht, in Frankrijk. Datzelfde jaar werd in de Verenigde Staten weer met de tenuitvoerlegging van de straf begonnen. In 1999 werden 98 mensen geëxecuteerd, in 2000 85. Die daling echter is schijn, toont een staafdiagram: door de tijd heen neemt het aantal terechtgestelden toe.

Time laat Robert Badinter het Europese ongemak over deze ontwikkeling vertolken. Badinter trad in 1981 in Frankrijk aan als minister van justitie en werd belast met de uitvoering van de eerste verkiezingsbelofte van de net gekozen president, François Mitterrand: de officiële afschaffing van de doodstraf.

,,Toen waren er 35 landen die de doodstraf hadden afgeschaft, tegenwoordig zijn het er 108, onder de 189 landen die lid zijn van de VN'', schrijft Badinter. ,,Ik vraag mijn Amerikaanse vrienden: waar is jullie plaats in de wereld?''

Het antwoord komt van Antony J. Blinken, die onder ex-president Bill Clinton deel uitmaakte van de staf van de Nationale Veiligheidsraad in het Witte Huis. ,,Europeanen hunkeren bijna net zoveel naar executies als hun Amerikaanse tegenvoeters'', citeert die het tijdschrift American Prospect. ,,Alleen, hun politici luisteren niet naar hen. Anders gezegd: als de politieke cultuur in Europese landen moreel al superieur is aan die in de VS, dan komt dat doordat die landen minder democratisch zijn.''

Die bewering gaat natuurlijk erg ver, erkent Blinken. Maar hij gebruikt haar dan ook als een jijbak: dat gaat de bewering dat er op het punt van de doodstraf een waardenkloof tussen Europa en de VS bestaat, ook.

L'Express koos Algerije als het meest in het oog lopende onderwerp van de week. Als je twintig bent in dit land, wil je weg, is de sombere teneur van een uitgebreide reportage uit onder meer Tizi Oezoe, in het hart van de Berberstreek Kabilië.

De bloedige onlusten daar in de afgelopen weken waren niet politiek maar sociaal-economisch geïnspireerd, schrijft l'Express. ,,Het is het leven hier dat niet goed is'', is het leitmotiv in de verhalen van Algerijnse jongeren, constateert het tijdschrift. Er is te weinig werk, maar ook als je een baan hebt, verdien je te weinig om je een huis te verwerven. En dus denken de jongeren aan emigreren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden