Europa hoopt op de burgemeester

Over ruim drie maanden zijn er Europese verkiezingen. Of beter gezegd: het zijn nationale verkiezingen, maar dan in 27-voud. De winnaars gaan naar het Europees Parlement, maar wat ze daar doen dringt zelden door tot hun kiezers.

Frans Dijkstra

Zelfs hun eigen collega's in de nationale parlementen lopen met moeite warm voor deze verkiezingen. "Daar hebben ze ook geen belang bij, want dan zouden de kiezers in de gaten kunnen krijgen dat er meer wordt besloten in het Europees parlement dan in hun eigen parlementen", zei Joseph Daul, de Franse leider van de Europese christen-democraten in een discussie met zijn collega's van de socialistische en de liberale fracties.

Dat drietal heren voert het overgrote deel van het Europees Parlement aan. Daul leidt een fractie van 288 leden (met zeven Nederlandse CDA'ers), de Oostenrijker Hannes Swoboda is vice-voorzitter van de 217 socialisten (zeven PvdA'ers) en de Brit Graham Watson leidt de 100 liberalen (met vier VVD'ers en één D66'er).

Met hun massale fracties lijken zij machtige mannen. Maar als zij voor de kiezer staan, zijn ze even klein als al die anderen. Buiten hun eigen kiesdistrict zijn ze nauwelijks bekend. "Ik ben één van de twee vertegenwoordigers van een district in Oost-Frankrijk en daar voer ik campagne", zei Daul. "Als ik door 27 landen zou moeten reizen voor een echte Europese campagne, dan zou ik mijn eigen kiezers niet meer kunnen bereiken." Hij durft niet te hopen op veel hulp van zijn nationale collega's. "Zij praten alleen maar negatief over Europa, dus daar heb ik niets aan."

De socialist Swoboda ziet toch wat hoop. "Lokale politici hebben wèl wat met Europa. Zij zijn zich beter bewust van wat Europa in de praktijk voor hun streek of gemeente kan betekenen, beter dan de landelijke politici die nog steeds denken dat zij de belangrijkste beslissingen nemen. De burgemeester weet meestal wel beter."

Dat is ook de ervaring van de liberaal Watson. Hij is daarom blij dat in zijn land de lokale verkiezingen een maand zijn uitgesteld, zodat ze samenvallen met de Europese verkiezingen. "Ik kan gelukkig campagne voeren met lokale kandidaten in mijn district."Watson vestigt ook nog hoop op de kiezer zelf. "In Europa kiest één op de vijf mensen een huwelijkspartner van over de grens. Een ongelooflijk cijfer. Onze burgers zijn veel verder dan wij met de Europese Unie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden