Update

Europa gaat Syriërs sancties opleggen

Syriërs in de stad Banias demonstreren tegen de regering.Beeld afp

De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over sancties tegen dertien Syrische topfunctionarissen, vanwege hun rol in de onderdrukking van het Syrische volk. President Bashar al-Assad valt niet onder die functionarissen. Vandaag, op de zogeheten 'dag van verzet', zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regime van Assad. Wederom met bloedige gevolgen.

De EU-landen willen de Europese tegoeden van dertien Syriërs bevriezen en hen verbieden naar de de EU te reizen. Het akkoord is nu nog op ambtelijk niveau. Waarschijnlijk wordt het dinsdag officieel. De namen van de Syriërs zijn nog niet bekend gemaakt.

Hoewel Assad niet op lijst staat van topfunctionarissen waar de EU acties tegen onderneemt, is het mogelijk dat hij er nog wel bij komt. Ook de Syrische Minister van Defensie hoort er niet bij.

De verwachting is dat de sancties later deze maand worden opgelegd. Ze zullen de Syrische olie-industrie- en export niet raken. Eerder kwam de EU ook al een wapenembargo tegen Syrië overeen.

Bijna zeshonderd mensen zijn tot nu toe tijdens betogingen in Syrië om het leven gekomen en duizenden werden gearresteerd.

Doden in Homs

Syrische veiligheidsdiensten hebben opnieuw geschoten op betogers bij een demonstratie in de westelijke stad Homs, nabij de grens met Libanon. Hierbij zouden vijftien doden zijn gevallen. Een activist in de stad heeft dat gemeld.

Volgens ooggetuigen schoten de diensten met machinegeweren op de demonstranten, toen die riepen: 'Weg met het regime'.
'Er zijn veel gewonde betogers. Duizenden betogen nog vreedzaam in andere delen van Homs', aldus de activist.

In een andere stad, het nabijgelegen Hama, kwamen zes demonstranten om.

Oppositieleider opgepakt
In Damascus hebben de veiligheidsdiensten oppositieleider Riad Seif opgepakt. Volgens zijn dochter en activisten is hij in een arrestantenbus geduwd tijdens een demonstratie bij de al-Hassan moskee.

In de hoofdstad Damascus zijn volgens ooggetuigen honderden mensen op de been. Ze scanderen 'het volk wil de val van het regime', een veelgehoorde kreet bij de opstanden in het Midden-Oosten.
Ook in de havenstad Banias wordt geprotesteerd. Zo'n vijfduizend betogers dragen er olijftakken en de Syrische vlag met zich mee en eisen de val van het regime van Assad.

Troepen van het Syrische regime hebben checkpoints opgericht in gebieden waar de afgelopen weken protesten plaatshadden. Ook hebben ze Douma, een buitenwijk van Damascus, volledig afgesloten. Niemand wordt toegestaan de wijk in te gaan of te verlaten. Een getuige in Douma zei donderdagavond een trein met daarop vijftien tanks richting Homs, een ander brandpunt van de protesten in Syrië, te hebben zien rijden.

Tanks
In de zuidelijke stad Deraa, waar de protesten tegen het regime van Assad begonnen, zijn nog steeds tanks en militairen aanwezig. Dit ondanks berichten van de Syrische regering donderdag dat de militaire missie in Daraa was afgerond en het leger zich had teruggetrokken. Inwoners van de stad zijn dan ook huiverig om vrijdag weer te protesteren.

'Er staat een tank op elke straathoek. Er kan simpelweg geen protest gehouden worden', aldus een inwoner van de stad die anoniem wil blijven. 'Het zou tot meer doden leiden. Deraa neemt een pauze. We willen niet nog meer doden zien of tanks trotseren.'

Volgens mensenrechtenorganisaties heeft zich in de afgelopen tien dagen een massaslachting plaatsgevonden in Deraa, zo meldt de BBC. De stad vormt het hart van de opstand tegen het regime van president Assad.

De Syrische president is vastbesloten een eind te maken aan de opstand. Hij heeft daartoe bruut geweld en intimidatie ingezet, maar ook beloftes voor hervormingen gedaan. Tot dusver zijn zijn pogingen echter vruchteloos gebleken. Tien dagen geleden stuurde hij tanks en scherpschutters naar Deraa om het protest daar de kop in te drukken.

Eerste noodhulp
Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zijn er donderdag voor het eerst sinds het begin van de onlusten in Syrië in geslaagd noodhulp naar de stad Deraa te brengen.

De Syrische autoriteiten gaven toestemming voor de twee vrachtwagens met drinkwater, voedsel en medische hulpgoederen die Deraa donderdag bereikten.

Het stijgende dodental en de belegering van Daraa hebben de vastberadenheid van de demonstranten alleen maar aangewakkerd. Waar de betogers eerst alleen hervormingen eisten, eisen ze nu het aftreden van Assad en de zijnen.

'Honderden Syriërs aangeklaagd'
Syrische mensenrechtenorganisaties meldden woensdag dat honderden mensen zijn aangeklaagd wegens het 'onteren van het prestige van de staat'. De verdachten waren de afgelopen dagen opgepakt bij razzia's tegen vermeende tegenstanders van het regime.

In totaal hebben de Syrische autoriteiten zeker 2843 mensen en mogelijk zelfs achtduizend mensen opgepakt, becijfert de mensenrechtenorganisatie Insan. Het gaat niet alleen om betogers, maar ook om mensen die mogelijk filmpjes en foto's via internet hebben verspreid. Volgens activisten zijn onder de arrestanten ook willekeurige inwoners van steden waar is gedemonstreerd.

'Stevige en beslissende maatregelen'
De Verenigde Staten en Italië hebben Syrië donderdag gewaarschuwd dat er meer sancties worden opgelegd en het land verder geïsoleerd raakt als er geen einde komt aan het geweld tegen betogers. Op een persconferentie met haar Italiaanse ambtgenoot Franco Frattini zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton dat Syrië moet weten dat er 'consequenties zijn verbonden aan deze gewelddadige onderdrukking'.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei woensdag al dat nu de tijd is gekomen voor 'stevige en beslissende maatregelen' en voor politieke hervormingen. De VN-chef heeft Syrië opgeroepen samen te werken met een commissie van de VN-Mensenrechtenraad en een team 'toestemming te geven om een inschatting te maken van de humanitaire situatie in het land'.Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden