Europa draait doorrr

Tja, had ik dan echt iets meeslepends verwacht? Bondskanselier Angela Merkel spreekt rustig en ogenschijnlijk vermoeid met journalisten in Berlijn. Ik kijk op YouTube naar een livestream van de persconferentie en deze toont Duitslands leidster zo'n beetje van opzij. Haar lila jasje heeft bijna dezelfde kleur als de achtergrond. Alsof ze zo zou willen verdwijnen in de coulissen. Maar, na een paar niet al te lastige vragen over de recente aanslagen begint een journalist over Merkels mogelijke kandidaatstelling bij de komende verkiezingen en breekt er toch een lachje door. Ze is er nog. Meteen hoor je de fotocamera's ratelen.

Op Twitter ratelt het commentaar over Merkels boodschap dat Duitsland het nog steeds gaat schaffen. Samengevat luidt dat: natuurlijk, angst is een slechte raadgever, maar nietszeggendheid ook.

Willen de mensen dan antwoorden die er niet zijn? Voorafgaand aan de langverwachte persconferentie gisteren van Merkel (ze was op vakantie toen afgelopen vrijdag en zondag dodelijke aanslagen in Duitsland plaats hadden) stelde de Duitse zender ARD dat de mensen liever een echte toespraak hadden gewild. "In andere landen kiest het staatshoofd er na een dodelijk incident vaak voor om het volk rechtstreeks toe te spreken, maar wij hebben die traditie niet. Toch hebben de meeste mensen daar nu wel behoefte aan."

Enkele bedeesde leden van die veronderstelde meerderheid kwamen in beeld. Een goed verzorgde mevrouw wilde simpelweg van de bondskanselier horen welke kant het opgaat. Een jonge vader was verbaasd dat er geen praktische informatie wordt gegeven, over wat te doen om veilig te zijn. Een kordate mevrouw vond dat Merkel moest oproepen rustig en weloverwogen te blijven. Geen paniek bitte.

Toen kwam er een deskundige in beeld: "Ja maar straks werkt zo'n anti-paniektoespraak juist contraproductief. Denken de mensen: nou als Merkel het nodig vindt om zo'n kalmeringsverhaal te houden, dan is er juist wél iets heel erg engs aan de hand." Verwarrend, maar de geciteerde expert - Nikolaus Blome - is redactiechef van sensatiekrant Bild. Dus als er iemand iets kan weten over paniekzaaierij, dan hij wel.

In Frankrijk, waar president Hollande na iedere aanslag de natie somber kijkend toespreekt en belooft nu met nóg meer fermeté achter de boeven aan te gaan, heerst in ieder geval veel minder tevredenheid over het staatshoofd dan in Duitsland. De mensen worden er gaandeweg maar gewoon praktisch. Het journaal op France 2 besteedde aandacht aan het grote jaarfeest in de stad Bayonne, waar wel een miljoen mensen worden verwacht. Normaal levert dit een zonnig zomers item op vol klederdracht en gezellig deinende massa's. Nu zagen we een zwetende bierleverancier die haast moest maken: de toegangswegen naar de binnenstad werden geblokkeerd met betonblokken, om te voorkomen dat opnieuw een moordenaar in een vrachtwagen kan doordenderen.

Wat een krankzinnige zomer. Ik kan me voorstellen dat de aanstichters van al deze ellende zich doodlachen als ze zien hoe zenuwachtig de hele wereld bezig is. Wat mij betreft mag dat letterlijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden