Europa door stroom verbonden

* Italië, dat koortsachtig op zoek moet naar nieuwe stroomleveranciers, tot in Griekenland toe. Uitgeputte reservoirs in Scandinavië omdat de waterkrachtcentrales liever dure stroom verkopen aan Duitsland. Het zijn enkele gevolgen van de liberalisering van de energiemarkt in Europa, die aan de oppervlakte komen in deze tijden van droogte en hitte.

Het maakt duidelijk dat ook door stroom Europese landen steeds meer verbonden en afhankelijk van elkaar raken. De problemen in Frankrijk, waar de kerncentrales het werk niet meer aankonden, hebben directe consequenties voor Italië. Parijs, dat allerlei noodmaatregelen moest nemen, besloot de stroomexport te beperken om in de eigen behoefte te kunnen voorzien. Dat liet Italië, de grootste Europese stroomimporteur, het nakijken. Een black-out dreigt er gelukkig niet omdat veel Italiaanse bedrijven gesloten zijn wegens vakantie.

In Duitsland, met 500 tera wattuur de grootste verbruiker in Europa, moesten sommige stroomleveranciers de productie in hun kerncentrales met 50 procent terugschroeven. Het leidde tot een prijsexplosie op de Duitse stroombeurs, die de producenten in Skandinavië verleidde om hun elektriciteit aan Duitsland te leveren. Daardoor laat het herstel van uitgeputte reservoirs bij waterkrachtcentrales in die landen langer op zich wachten, waarschuwen deskundigen. De reservoirs in Noorwegen en Zweden liggen meer dan 20 procentpunt onder hun normale capaciteit, terwijl over twee maanden het stookseizoen begint. De Noorse regering overweegt al wateropties te kopen om voldoende waterreserves te hebben.

Gelukkig is de wind opgestoken. Dat doet de Duitse windmolens, goed voor vijf procent van de totale stroombehoefte, weer draaien. Maar ook de molens in Denemarken, die twaalf procent van de totale Deense elektriciteitsproductie leveren, kunnen de bondsrepubliek bijspringen.

Duitsland, dat normaal stroom uit Frankrijk importeert, exporteerde op zijn beurt gisteren naar zijn grote buur. Ook Nederland importeert stroom. Na Italië is het de grootste importeur. Ongeveer 23 van de jaarlijkse benodigde 104 terawattuur komt uit Duitsland en België.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden