Europa denkt er niet aan om toppositie IMF af te staan

Rodrigo de Rato stapt op als topman van het Internationaal Monetair Fonds. De Europeanen leiden de dans rond die ene onbezette zetel.

Arminio Fraga en Trevor Manuel worden genoemd. Maar de Braziliaan en de Zuid-Afrikaan mogen dan nog zo bekwaam zijn, de toppositie bij het IMF zal in handen komen van Europa.

Na het gedwongen opstappen van Paul Wolfowitz als hoogste baas van de Wereldbank heeft vorige week plotseling de Spanjaard Rodrigo de Rato zijn functie als hoofd van het IMF ingeleverd. De reden voor zijn voortijdige vertrek, de opvoeding van zijn kinderen, is opmerkelijk. De Rato wist aan welke klus hij begon. Maar veel tijd om over zijn opstappen na te denken, gunt de internationale gemeenschap zich niet. Wie te lang blijft hangen in de terugblik, mist de kans om de positie van IMF-topman veilig te stellen.

Waarnemers houden er rekening mee dat de opvolgingskwestie een strijd wordt tussen twee recent benoemde Europese leiders. Gordon Brown in het Verenigd Koninkrijk kan het zich nauwelijks permitteren een start te maken zonder succes in de IMF-opvolging. Dat geldt ook voor Nicolas Sarkozy in Frankrijk. Wie hebben ze in de aanbieding? Jean Lemierre, de president van de EBRD, de ontwikkelingsbank voor Oost-Europa, is de meest genoemde Franse kandidaat. Aan Britse zijde wordt Andrew Crockett gemeld, de voormalige topman van de Bis, zeg maar de bank van de centrale banken.

Opmerkelijk is dat in Europa niemand herhaalt wat tijdens het vertrek van Wolfowitz werd geroepen. Toen was het volgens veel Europese ministers nodig om een einde te maken aan het automatisme dat de toppositie van de Wereldbank voor een Amerikaan is en dat een Europeaan het IMF aanvoert. Die afspraak, een vorm van ongeschreven recht, dateert van na de Tweede Wereldoorlog. De Amerikanen mochten toen via de Wereldbank kijken hoe hun hulpdollars in het door oorlog vernielde Europa werden uitgegeven.

De wereld ziet er al lang anders uit. Landen die voorheen klant waren van beide instellingen gelden, zoals bijvoorbeeld China, niet langer als lener van geld, maar zitten boven op een zak geld en kopen pakken Amerikaans schuldpapier. Het is echter ondenkbaar dat een Aziaat het IMF mag leiden.

De gretigheid waarmee ook de EU zich op de materie stortte, duidt er op dat niemand van de gevestigde Europees-Amerikaanse orde de ongeschreven regel terzijde wil schuiven. Hoe goed Arminio Fraga zijn Brazilië ook uit een schuldencrisis heeft gered, zijn kandidatuur komt niet eens ter sprake. En Trevor Manuel roept tevergeefs uit Zuid-Afrika dat er niet alleen naar herkomst maar vooral naar vaardigheden moet worden gekeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden