Europa daagt Hongarije, Polen en Tsjechië voor EU-Hof om weigering van asielzoekersquota

Migranten onderweg naar de Oostenrijkse grens via Hongarije in 2015. Niet veel later in dat jaar besloot Hongarije delen van de landsgrenzen te sluiten voor asielzoekers. Beeld EPA

De Europese Commissie sleept Hongarije, Polen en Tsjechië voor het Europees Hof van Justitie wegens hun hardnekkige weigering asielzoekers op te nemen via het herverdelingsprogramma van twee jaar geleden. Polen verzet zich het felst tegen de aanklacht.

Tijdens het hoogtepunt van de migratiecrisis in 2015 besloten de EU-landen om Griekenland en Italië te hulp te schieten met een evenredige herverdeling van 160.000 asielzoekers. Die quota kwamen er per meerderheidsbesluit, waarbij Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië werden overstemd. Kort daarna kreeg Polen een nieuwe regering die ook er ook niets van moest hebben.

Hongarije en Slowakije vochten de beslissing zelfs aan bij het Europees Hof in Luxemburg. In september werden ze in het ongelijk gesteld. Slowakije heeft zijn toon nu gematigd, maar Polen en Hongarije blijven zich heftig verzetten tegen de herverdelingsmaatregel.

Het systeem heeft overigens nooit goed gewerkt. Volgens de laatste tussenstand zijn slechts 32.000 asielzoekers vanuit Italië en Griekenland overgeplaatst.

Timmermans

De tweede man van de Europese Commissie, Frans Timmermans, zei dat de drie aangeklaagde landen sancties nog kunnen voorkomen als ze alsnog aanhaken. Nog steeds komen enkele duizenden asielzoekers op vooral de Griekse eilanden in aanmerking voor overplaatsing.

“Naar de rechter stappen is altijd het laatste instrument waar je naar grijpt”, zei Timmermans. “We hopen nog steeds een uitweg te vinden door een daad van deelname door deze drie landen.”

De Poolse onderminister van buitenlandse zaken, Konrad Szymanski, ziet de rechtszaak met het spreekwoordelijke vertrouwen tegemoet. “Niemand zal de Poolse regering ontheffen van de plicht de openbare veiligheid te garanderen”, zei hij tegen staatspersbureau PAP. De Tsjechische reactie is milder. De nieuwe premier Andrej Babis zei dat hij met de Europese Commissie wil onderhandelen over een oplossing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden