Europa blijft zorgenkind op voorjaarsbijeenkomst IMF

IMF-baas Christine Lagarde. Beeld epa

Voordat de wereldeconomie opnieuw op volle toeren kan draaien, moet nog heel wat werk worden verzet. Dat is de boodschap die in Washington weerklonk op de traditionele voorjaarsbijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds. Europa blijft het voornaamste zorgenkind.

Er is herstel zichtbaar, maar de groei van de economie en de werkgelegenheid is nog altijd te zwak, concludeerden de aanwezige ministers van Financiën na afloop van de bijeenkomst. Het IMF beklemtoont de behoefte aan een evenwicht tussen economische stimuleringsmaatregelen en de sanering van de openbare financiën. Sommige Europese landen, maar ook de VS en Japan, moeten geloofwaardige begrotingsplannen op middellange termijn opstellen, terwijl er op korte termijn niet te hard mag worden bezuinigd.

Bankenunie
Vooral de Europese economie blijft de ministers zorgen baren. Ze beklemtoonden het belang van een totale sanering van de Europese banksector en de uitbouw van een bankenunie met gemeenschappelijk toezicht. De Amerikaanse minister Jack Lew hamerde er ook op dat sterkere Europese landen meer kunnen doen om de economie aan te zwengelen. 'Een sterkere vraag in Europa is belangrijk voor de groei van de wereldeconomie.'

De Duitse minister Wolfgang Schaüble zei dat de komende jaren van Europa geen spectaculaire groei verwacht moet worden. Wie meer verwacht, aldus Schaüble, loopt het gevaar de eigen problemen niet te kunnen oplossen. Ook de Duitse centrale bankier Jens Weidman zei dat Europa in vergelijking met andere werelddelen met een lagere groei rekening moet houden. Voor de eurozone dreigt dit jaar een economische krimp met 0,3 procent. Eerder deze week schroefde het IMF zijn groeivooruitzichten met 0,2 procent terug tot 3,3 procent.

Inflatie
Opvallend ten slotte was de aandacht voor het losse monetaire beleid. Ondanks het risico op inflatie is de lage rente nog steeds nodig om het economisch herstel te ondersteunen, maar het IMF neemt zich niettemin voor de gevolgen van het 'onconventionele monetaire beleid' te bestuderen en na te denken over een gecontroleerd afscheid van de monetaire politiek zoals die de afgelopen jaren is gevoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden