Europa bleef de topdiplomaat na aan het hart liggen

In het droomkabinet van politicoloog Koen Koch (overleden in 2012), kreeg de zaterdag overleden Edmund Peter Wellenstein de leiding. Eind jaren negentig, op het 'belangrijkste' ministerie van Europese zaken. "Omdat het grootste probleem de plaatsbepaling van Nederland in het zich ontwikkelende Europa is." Een heldere visie in het kabinet ontbrak. Dus moest Wellenstein, bijgenaamd 'Mom' (zijn verbasterde voornaam) als grondlegger van het Europese project de kar gaan trekken, vond Koch.

Met zijn vriend Max Kohnstamm, die hij tijdens de oorlog leerde kennen in kamp Amersfoort, stond Wellenstein aan de wieg van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, later de EU. "We zijn op een weg die nodig is en die ergens toe leidt", beschreef hij het gevoel dat hen dreef.

Maar de in Den Haag geboren en overleden fysicus was geen man van de voorgrond. Zijn hoofdrol was in de coulissen van de Europese Unie. Bijna een kwart eeuw werkte hij daar als Europees topdiplomaat. Hij leidde onder meer de onderhandelingen over de toetreding van het Verenigd Koninkrijk. "Het nuchtere handwerk", noemde hij het zelf.

Dat de Britten, die hij met zoveel moeite aan boord kreeg, nu een referendum hebben uitgeschreven over de vraag of ze wel of niet in de EU blijven, moet hem hebben getroffen. Meermalen - tot op hoge leeftijd - uitte hij scherpe kritiek op de 'eurosceptische lastpakken'. Ook Nederland had zich in die hoek gemanoeuvreerd, oordeelde hij vier jaar geleden in een interview met Trouw. "Sinds we het referendum (over de Europese grondwet, red.) ingingen met het mantra 'Europa best belangrijk' kon je het vergeten. Het is de stomste kreet die we ooit hebben verzonnen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden