Europa bedreigt pensioenen

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Europa koerst af op strengere eisen aan pensioenfondsen. Daardoor dreigen extra kortingen op de pensioenen van zo'n 10 procent. Werkgevers en werknemers zullen meer premie moeten betalen. "Het pensioenakkoord kan dan de prullenbak in", zegt CDA- Kamerlid Pieter Omtzigt.

Laura van Baars

Binnen een jaar stemt het Europarlement over een nieuwe pensioenrichtlijn. Omtzigt werd door de Tweede Kamer benoemd tot lobbyist om andere landen te overtuigen tegen de richtlijn te stemmen. De kans dat dat lukt, is klein. "Nederland had wel wat scherper mogen reageren", vindt Omtzigt. "We hebben Europa niet scherp op het netvlies gehad. Nu krijgen we een keihard 'nee' van andere lidstaten." Die hebben minder last van de richtlijn. Nederland heeft een uniek pensioenstelsel met fondsen waarin veel geld wordt ingelegd.

Grootste zorg van de Nederlandse pensioensector is dat 'Brussel' dezelfde eisen zal opleggen aan pensioenfondsen als aan financiële instellingen. Die moeten nu garanderen dat ze 99,5 procent van het ingelegde geld kunnen terugbetalen, pensioenfondsen moeten dat voor 97,5 procent garanderen. Die extra twee procent kost de sector miljarden: de dekkingsgraden moeten stijgen om dat te halen. De kortingen op het pensioen kunnen 10 procent bedragen en de premies zullen stijgen.

Omtzigt heeft negen landen nodig om tegen de richtlijn te stemmen, maar rekent vooral op Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ook die landen kennen pensioenfondsen, zij het minder dan Nederland. Onafhankelijk pensioenadviseur Jan Nijssen, partner bij Montae, sluit steun van Denemarken en Zweden niet uit. Hun pensioenstelsels hebben overeenkomsten met het Nederlandse.

Als de pensioenrichtlijn wordt aangenomen, gaan we een grens over, denkt Omtzigt: "800 miljard komt onder Brusselse controle." Die indruk leeft breder. Behalve de buffereisen, zou Europa volgens Nijssen ook eisen kunnen stellen aan een hogere pensioenleeftijd. Ook is denkbaar dat De Nederlandsche Bank toezichthoudende taken moet inleveren. De richtlijn maakt het bovendien veel makkelijker om pensioengeld onder te brengen bij verzekeraars en pensioeninstellingen in het buitenland, ofwel: meer concurrentie. De pensioenrichtlijn zal een langzaam einde maken aan de het Nederlandse stelsel. Nederland dacht met het pensioenakkoord de toekomst veilig te stellen. Nijssen: "Dat was een goede stap, maar zal geen antwoord zijn op hoe alle Nederlandse fondsen de pensioenen houdbaar kunnen houden. Het is onontkoombaar dat we van een steeds complexer stelsel met garanties opschuiven richting een onzekerder stelsel op basis van premies, net als andere Europese landen."

Adviseur: Nederlandse botheid helpt niet mee
Jan Nijssen, vooraanstaand pensioenadviseur, is bezorgd over het imago van Nederland in Europa. "Wij hebben door de uitlatingen van de PVV zeker krediet verspeeld bij landen als Polen en Roemenië. Dat helpt ons niet bij de pensioenen."

"Op zich", zo vervolgt Nijssen, zouden Centraal- en Oost-Europese landen best medestanders kunnen zijn in het pensioendebat, want ook hun stelsels hebben overeenkomsten met het Nederlandse. Maar door zoiets als het Polenmeldpunt verspeelt Nederland internationaal sympathie, en dat heeft zijn weerslag in het stemgedrag in de EU over dossiers als de pensioenen. Wij zullen onnodige irritatie wekken als wij ons louter defensief opstellen en ons pensioenstelsel willen afschermen tegen iedere invloed van buitenaf."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden