Europa alert op aanslag van bio-terroristen

AMSTERDAM - Na de melding van een mogelijke aanslag met miltvuur-bacteriën in Florida, waart het spook van de 'bio-terreur' ook rond in Europa. De Europese Unie bespreekt vandaag voorzorgsmaatregelen.

Van onze redactie buitenland

Minister Borst (volksgezondheid) laat een draaiboek maken hoe te handelen in geval van een aanslag. Het Nederlandse ministerie van landbouw gaat na in hoeverre de voedselketen kwetsbaar is.

Duitsland wil een speciaal bureau opzetten om de risico's van aanslagen te onderzoeken, Italië heeft al zo'n instituut. De defensiecommissie van het Zweeds parlement zegt aanwijzingen te hebben dat Al Kaida heeft geprobeerd stoffen voor biologische en chemische wapens te kopen.

De politie in Berlijn heeft gisteren een winkel hermetisch laten afsluiten, na de vondst van een mysterieuze envelop met wit poeder, waarop stond 'als je dit opent, zal je leven veranderen'. Het poeder wordt onderzocht op besmettelijke stoffen. De Duitse medicijnenfabrikant Bayer zal de productie van een middel tegen miltvuur, Cipro, opvoeren.

De miltvuur-bacteriën in Florida blijken afkomstig van een stam die 50 jaar geleden in een laboratorium in de staat Iowa zijn gekweekt voor onderzoek. Hoe het mogelijk is dat het materiaal na al die jaren opduikt in een krantengebouw in Boca Raton is nog onduidelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden