Euronext & Europa: Shell gewild na schikking

(Novum/Betten) - De Europese indices tonen woensdag in de ochtendhandel geen duidelijke richting. Oliegerelateerde waarden noteren in meerdere landen hoger, door een stijging van de olieprijs. Shell krijgt een extra duwtje in de rug vanwege de schikking van een reservekwestie uit 2004.

De AEX-index noteert in Amsterdam 0,11% lager op 523,53 punten. De Duitse DAX gaat 0,14% omhoog en de Franse CAC 40 schrijft een winst van 0,13% in de boeken. In Londen stijgt de FTSE 0,06%. De DJ Stoxx 50 krijgt er 0,26% bij. Een vat olie kost in Londen 0,4% meer.

De olieprijs steeg gisteren in New York al licht, op signalen dat de benzinevoorraden in de VS voor de negende week op rij zullen zijn gedaald. Stroomstoringen en uitval van raffinaderijen hebben ervoor gezorgd dat er niet genoeg benzine kon worden gemaakt.

Het Franse Total (+1,3%), maar ook BP (+0,8%) en Royal Dutch Shell (+0,9%) profiteren van de hogere olieprijs, omdat ze opgepompte olie dan duurder kunnen verkopen. Maar, bij Shell speelt de nasleep van de reservekwestie vandaag ook een grote rol bij de koerswinst.

Het olieconcern maakte vandaag bekend een schikking te hebben getroffen voor USD 352,6 miljoen met beleggers 'buiten de VS' inzake de reservekwestie. Shell moest in 2004 bijna een derde van haar bewezen reserves afboeken, omdat ze niet waren geboekt volgens de regels van de Amerikaanse SEC.

Onder de betrokken partijen waarmee de overeenkomst is bereikt bevinden zich onder meer ABP, PGGM, de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de Shell reservecompensatie-stichting. Het energiebedrijf stelt overigens zich niet schuldig te hebben gemaakt aan onjuiste praktijken.

Shell is ook de grootste stijger op de AEX, die zes winnaars kent. De grootste dalers zijn Wolters Kluwer (-1,3%) en Koninklijke Numico (-0,8%).

Ahold daalt 0,2%. Het detailhandelsconcern heeft, als onderdeel van de schuldreductiestrategie, schuldpapier teruggekocht voor een nominaal totaalbedrag van EUR 110 miljoen.

De AMX staat woensdag 0,12% hoger op 743,86 punten. Amsterdamse beleggers reageren op een verhoging van de winstverwachting door Heijmans met een plus van 1,5%. De bouwer is daarmee een van de twaalf stijgers bij de middelgrote fondsen.

Het bouwbedrijf heeft zijn winstverwachting verhoogd van EUR 90 miljoen naar EUR 95 miljoen. Reden voor de ophoging is de verkoop door Heijmans van het INIT-gebouw in Amsterdam voor zo'n EUR 96 miljoen. Door de verkoop kunnen eerder genomen voorzieningen voor een deel vrijvallen.

Op de lokale markt heeft Blue Fox (+16,7%) een intentieovereenkomst getekend voor de verkoop van zijn onderdeel Pollux. Het bedrijf verwacht de transactie voor eind mei te kunnen afronden.

Elders in Europa wint mijnbouwconcern Xstrata 1,2% in Londen. Het bedrijf heeft verschillende aluminiumactiviteiten, waaronder fabrieken en een bauxietmijn, verkocht aan investeerder Apollo voor een bedrag van USD 1,15 miljard. Xstrata wil zich op andere grondstoffen richten.

Safran, een Franse concurrent van Stork, daalt in Parijs 0,5%. De omzet van het bedrijf steeg in het eerste kwartaal met 3,3% tot EUR 2,8 miljard, net iets minder dan was voorzien door analisten. De omzet bij het onderdeel dat vliegtuigmotoren maakt, steeg in de periode met 11%. Stork wint in Amsterdam 1,9% tot EUR 39,83

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden