Euronext bereid belang in LCH.Clearnet te reduceren

(Novum/Betten) - Euronext is bereid zijn belang in LCH.Clearnet te reduceren in een poging te voldoen aan de eisen die de Britse mededingingsautoriteit, de Competition Commission, stelt bij een eventuele overname van de London Stock Exchange (LSE). Dat schrijft Euronext maandagavond in een reactie op een eerder rapport van de Britse autoriteit.

Het beursbedrijf heeft naar eigen zeggen al verkennende gesprekken met partijen gevoerd over de verkoop van een gedeelte van het belang, maar deze gesprekken zijn tot nu toe op niets uitgelopen. Euronext noemt het aantal potentiële kopers beperkt.

Euronext houdt een belang van 41,5% in LCH.Clearnet, waarvan 24,9% in gewone aandelen en 16,6% in aflosbare converteerbare preferente aandelen of RCPS. Het beursbedrijf heeft een stemrecht van 24,9%, het stemrecht van de preferente aandelen is handen van een derde partij. Volgens een eerdere overeenkomst zal Euronext tegen december 2008 de preferente aandelen aflossen, of converteren tot gewone aandelen en vervolgens verkopen.

Gezien deze regeling vindt Euronext het disproportioneel wanneer het voor december 2008 zijn belang of een deel daarvan verplicht moet verkopen. Wel blijft het beursbedrijf zich inspannen om de preferente aandelen en een deel van de gewone aandelen te verkopen, maar het zegt niet te kunnen garanderen dat de pogingen succesvol zijn.

Euronext stelt daarom voor het stemrecht terug te brengen van 24,9% naar 15%. De mededingingsautoriteit zou een stemrecht van 15% niet als een materiele invloed beschouwen. Daarnaast is Euronext bereid het aantal bestuurders dat het mag aanstellen bij LCH.Clearnet te reduceren van vier naar twee.

De Britse mededingingsautoriteit zei eind juli dat een fusie van de Londense beurs met Euronext de concurrentie tussen beurzen substantieel vermindert. Een oplossing van de situatie ligt volgens de autoriteit mogelijk in het afstoten van LCH.Clearnet door Euronext.

Ook een fusie met Deutsche Borse acht de autoriteit in de huidige situatie onwenselijk. Deutsche Borse trok zijn bod weliswaar in maart in, maar vroeg de mededingingsautoriteit toch een samengaan te beoordelen voor het geval aandeelhouders om een nieuw bod vragen.

Inmiddels heeft ook Australië's grootste investeringsbank, Macquarie Bank, laten weten mogelijk als partner in een consortium een bod op LSE uit te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden