Euronext Amsterdam: koersen zakken in het rood

(Novum/Betten) - De AEX-index verliest maandag in de loop van de handelsdag verder terrein in lijn met de rest van Europa. De euro zet daarbij de stijgende lijn ten opzichte van de dollar, die vorige week werd ingezet, voort.

De AEX noteert omstreeks 13.55 uur 0,6% lager op 481,86 punten, terwijl de Midkap 1,2% moet inleveren op 631,30. De Smallcap-index valt met 0,6% terug tot 653,12. Elders in Europa staat Londen 0,6% lager, verliest Frankfurt 1,2% en daalt Parijs 0,7%. De olieprijs in Londen noteert 0,75% lager op USD 59,58. De euro koerst op USD 1,3109.

Binnen de AEX noteert alleen Shell hoger, de overige 23 fondsen staan lager. Hagemeijer is de grootste daler met een verlies van 3,2%, gevolgd door Buhrmann dat 2,4% kwijtraakt en ASML met een verlies van 1,6%.

ING DiBa, een onderdeel van ING Direct, verkoopt Degussa Bank een groep Duitse investeerders. ING lijdt daarbij een boekhoudkundig verlies van EUR 15 miljoen, dat in het vierde kwartaal van 2006 zal worden genomen. Met de verkoop valt EUR 120 miljoen vrij aan Tier I kapitaal.

CSM is in het middensegment de enige stijger. Het aandeel noteert 0,3% hoger op USD 27,72. Univar staat onderaan met een verlies 3,8% op EUR 39,92, gevolgd door ASMI dat 3,5% kwijtraakt op EUR 15,86 en Nutreco met een daling van 1,8% op EUR 46,60.

Chipmachineproducent ASMI houdt vanmiddag een bijzondere aandeelhoudersvergadering waarbij er gestemd wordt over de opsplitsing van het bedrijf. Mellon HBV blijft bij de eis dat ASMI zichzelf opsplitst. Daarentegen heeft het concern wel steun verworven van de kritische grootaandeelhouder Hermes, die na een handreiking van ASMI tegen een opsplitsing zal stemmen.

Corus verliest 1,2% op EUR 7,38. Het staalcondern heeft zijn Braziliaanse sectorgenoot CSN, die half november een indicatief bod uitbracht op het Brits-Nederlandse concern, een boekenonderzoek toegestaan. Dit heeft echter nog niet geleid tot een formeel bod. Daarom stelt Corus zijn buitengewone aandeelhoudersvergadering uit tot 20 december.

Op de lokale markt maakt Antonov een groeispurt. De bedenker van versnellingsbakken heeft een intentieovereenkomst getekend voor een productielicentie van zijn 'TX6' transmissiesysteem met het Chinese Zejiang Geely Automobile Gearbox Company. Commissaris Jos Haag van Antonov heeft tegenover Betten verklaard dat de definitieve productielicentie-overeenkomst voor het eind van dit jaar ondertekend zal worden. Het aandeel staat 7,5% hoger.

Buizenmaker Wavin (+1,8%) profiteert van gunstige analistenrapporten. Zowel Kempen & Co, Rabo Securities als Merrill Lynch is gestart met het volgen van het aandeel. Alledrie de effectenhuizen hanteren een buy-advies.

Air France-KLM verliest 2,7%. De luchtvaartmaatschappij heeft Peter Hartman benoemd tot president-directeur per 5 juli volgend jaar, wanneer de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaatsvindt. Hartman volgt Leo van Wijk op, die dan zijn functie formeel neerlegt. Van Wijk blijft bij Air France-KLM betrokken als vice-voorzitter van de groep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden