Eurolanden zetten IMF onder druk
GRIEKENLAND Discussie over verlichting van schulden naar climax in lange vergadering.
De eurolanden hebben gisteren verwoede pogingen gedaan om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) definitief aan boord te hijsen voor het derde steunpakket voor Griekenland. De eurogroep-vergadering van negentien ministers van financiën was gisteravond laat nog aan de gang in Brussel, waarmee oude tijden in de Griekse eurosaga herleefden.
"Een akkoord met het IMF is het doel van deze vergadering", zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem bij aanvang. "Doorgaan zonder het IMF is eigenlijk geen optie."
Het derde pakket noodleningen voor Griekenland van 86 miljard euro, waarover vorig jaar juli een akkoord is bereikt, zit al een tijdje in een impasse. Dat komt vooral door diepe verschillen van inzicht tussen de eurolanden en de EU-instituties enerzijds en het IMF anderzijds.
Het Washingtonse fonds wil alleen meedoen als Athene zicht krijgt op ingrijpende schuldverlichting, die het liefst per direct moet ingaan en vele decennia zou moeten bestrijken. Het gaat daarbij niet om kwijtschelding maar om bijvoorbeeld betalingspauzes en langere looptijden.
De ministers van de eurolanden, die er veel politieker inzitten, vrezen dat zo'n tegemoetkoming de prikkels wegneemt bij de Grieken om pijnlijke hervormingen door te voeren en de schulden af te lossen. De paradox is dat diezelfde landen deelname van het IMF essentieel vinden vanwege diens ervaring en strengheid. De eurolanden vinden wel dat het IMF veel te somber is over het herstel van de Griekse economie de komende jaren. Hun prognoses lopen ver uiteen.
Intussen heeft het Griekse parlement zondag een nieuwe reeks maatregelen aangenomen over onder meer belastinghervormingen en een privatiseringsfonds. Daarmee maakt Athene aanspraak op een leningdeel van 10,3 miljard euro waarmee de komende maanden de rust zou zijn hersteld. Het zou voor het eerst sinds eind vorig jaar zijn dat de Grieken noodleningen ontvangen uit het derde pakket. Tot nu toe is daarvan 16 miljard euro overgemaakt.
Het onderdeel van de slotverklaring dat over de vrijgave van dat geld gaat, lag gisteravond klaar. Sommige landen zouden vrede hebben met dit deelakkoord en de discussie over schuldverlichting op een later moment willen voortzetten, maar volgens een bron dicht bij het overleg stuurt Dijsselbloem aan op een akkoord over het geheel.
De vergadering werd gisteravond urenlang geschorst voor bilateraal overleg. Daarbij zou vooral druk worden uitgeoefend op het IMF om de scherpe kantjes af te halen van zijn voorwaarden over schuldverlichting. Het fonds werd in Brussel niet zoals gebruikelijk vertegenwoordigd door directeur Christine Lagarde maar door Poul Thomsen, als Europa-directeur van het fonds nauw betrokken bij de Griekse steunprogramma's.
De afgelopen weken werd al duidelijk dat het IMF harde afspraken eist over schuldverlichting. Zo zou het fonds hebben voorgesteld om Griekenland tot 2040 vrij te stellen van alle aflossingen en rente-afdrachten. De meeste landen willen zich daarop niet vastleggen. De Duitse minister Schäuble zei zelfs dat hij afspraken over schuldverlichting na 2018 het liefst overlaat aan de volgende Duitse regering. Volgend jaar zijn er Bondsdagverkiezingen.
De verwachte uitkomst is dat de eurogroep Griekenland wel toezeggingen doet over schuldverlichting maar afspraken voor later bewaart.
undefined