Eurolanden stemmen in met Grieks steunpakket

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (l) en Euclid Tsakalotos, de Griekse minister van financiën tijdens de eurogroep in Brussel. Beeld epa
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (l) en Euclid Tsakalotos, de Griekse minister van financiën tijdens de eurogroep in Brussel.Beeld epa

De eurogroep stemt in met een nieuw steunprogramma van circa 86 miljard euro voor Griekenland. Vandaag zetten de ministers van financiën van de negentien eurolanden het licht op groen tijdens een extra vergadering in Brussel. Griekenland zal in ruil voor de miljarden ingrijpende maatregelen moeten nemen.

Met de instemming van de eurogroep is het leningenprogramma uit het noodfonds ESM overigens nog niet helemaal beklonken. Een aantal parlementen, waaronder de Nederlandse Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag moeten hun instemming nog geven aan het programma. Debatten en stemmingen daarover zullen waarschijnlijk begin volgende week plaatsvinden, maar de verwachting is dat ook de overige parlementen zullen instemmen.

Maatregelen
Eerder vandaag stemde het Griekse parlement al in met het principeakkoord dat Tsipras heeft gesloten met de internationale geldschieters. Hierdoor kan Griekenland ongeveer 86 miljard euro tegemoet zien, uitgesmeerd over drie jaar. Voor Griekenland is haast geboden: het land moet op 20 augustus een flinke afbetaling doen en wil het geld hiervoor halen uit het nieuwe programma.

In ruil daarvoor moet het land onder meer zijn overheidsfinanciën op orde brengen. Volgend jaar moet een klein overschot ontstaat op de begroting, exclusief de uitgaven aan rente op de staatsschuld. Dat overschot zou vanaf 2018 moeten groeien naar 3,5 procent. Verder gaan het belastingstelsel, waarbij ook corruptie hard zal worden aangepakt, en het pensioenstelsel op de schop.

Ook de banksector moet worden gestut. De arbeidsmarkt moet flink worden hervormd, terwijl ook op andere markten, zoals de energiemarkt, maatregelen genomen moeten worden.

Versterken van de bankensector
De eerste lening die Griekenland tegemoet kan zien omvat 26 miljard euro. Het land moet met de miljarden een aantal leningen afbetalen, en daarnaast is 10 miljard euro gereserveerd voor het versterken van de bankensector.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft tijdens het overleg gezegd 'de intentie te hebben te overwegen deel te nemen aan het programma', aldus Dijsselbloem. Voor Nederland is het cruciaal dat het IMF betrokken is bij het steunprogramma, maar het IMF zal pas in oktober bepalen of het 16 miljard euro zal bijdragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden