Eurolanden gunnen Grieken meer lucht

Akkoord nabij over lagere rente en latere aflossing schuld

GIJS MOES | BRUSSEL

Griekenland kan rekenen op verlichting van de zware financiële lasten. De rente op de leningen aan het noodlijdende land gaat waarschijnlijk omlaag en de Grieken krijgen meer tijd om hun schulden af te betalen.

Die oplossing was gisteravond laat in de maak in Brussel, waar de ministers van financiën van de eurolanden vergaderden. Maar het was op dat moment nog onzeker of het akkoord later in de nacht helemaal rond zou komen. Ook was nog onduidelijk wie de kosten zal dragen van het uitstel en de renteverlaging.

Als alles rond is, kan Griekenland begin december 44 miljard euro tegemoet zien aan eerder toegezegde leningen. De nationale parlementen van verschillende lidstaten, zoals de Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag, moeten nog wel instemmen voordat deze afspraken kunnen doorgaan.

Op de vraag of er een akkoord zou komen, antwoordde minister Dijsselbloem (financiën) gistermiddag bij aankomst in Brussel "Ik hoop het wel". Ook voorzitter Juncker van de eurogroep en de Duitse minister Schäuble klonken optimistisch. "Er is een goede kans dat we tot een uiteindelijke en gezamenlijke oplossing komen", zei Juncker.

Meer tijd om de leningen af te betalen is voor Dijsselbloem geen probleem. "Men kan er een paar jaar bij krijgen, wat ons betreft." Wellicht krijgt Athene zelfs tien jaar extra om de 110 miljard euro aan leningen uit het eerste steunpakket terug te betalen.

Dijsselbloem stelde wel voorwaarden aan een akkoord. "Ik doe het alleen als het zorgvuldig kan." Griekenland moet de nodige bezuinigingen, hervormingen en privatiseringen doorvoeren. Bovendien moet de Griekse staatsschuld op termijn voldoende dalen.

De staatsschuld - nu nog bijna 190 procent van het bruto nationaal product - moet volgens de afspraken in 2020 gedaald zijn naar maximaal 120 procent. Daar krijgt Athene waarschijnlijk twee jaar extra voor. Ook mogen de Grieken wellicht tientallen miljarden van hun eigen schuld met korting uit de markt te halen.

Het kwijtschelden van Griekse schulden blijft taboe voor Nederland andere landen. Maar Dijsselbloem erkende wel dat de nieuwe plannen Nederland geld kunnen kosten. "Die kans is vrij groot." Een lagere rente op Griekse leningen scheelt de overige eurolanden inkomsten, net als een verlenging van de looptijd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden