Update

Eurolanden besluiten schuld Griekenland te verlichten

Minister van financiën en president van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem, schudt in Brussel de hand van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schauble. Rechts hun Luxemburgse collega Pierre Gramegna. Beeld REUTERS
Minister van financiën en president van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem, schudt in Brussel de hand van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schauble. Rechts hun Luxemburgse collega Pierre Gramegna.Beeld REUTERS

De eurolanden deden dinsdagavond verwoede pogingen om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) definitief aan boord te hijsen voor het derde steunpakket voor Griekenland. De eurogroep-vergadering van negentien ministers van financiën maakte er nachtwerk van in Brussel, waarmee oude tijden in de Griekse eurosaga herleefden. Maar het lukte uiteindelijk wel.

"Een akkoord met het IMF is het doel van deze vergadering", zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem bij aanvang. "Doorgaan zonder het IMF is eigenlijk geen optie." Het IMF wilde alleen instappen als er serieus werk wordt gemaakt van schuldverlichting van Griekenland.

Dat zegden de eurolanden vannacht, na lang overleg, uiteindelijk toe. De eurolanden besloten om 10,3 miljard euro vrij te maken voor Griekenland, zo meldden diplomaten. De uitbetaling komt in delen.

Poul Thomsen van het IMF zei na het overleg dat 'dit akkoord de basis kan zijn voor IMF-deelname'. Hij zei dan ook 'de intentie te hebben met een positieve aanbeveling' deelname aan het pakket voor te leggen aan het bestuur van het fonds, dat uiteindelijk de beslissing neemt. Nog voor het einde van dit jaar moet het IMF dan daadwerkelijk hebben besloten (financieel) bij te dragen aan het leningenpakket.

Voor veel eurolanden, waaronder Nederland en Duitsland was deelname van het IMF onontbeerlijk, maar over de wijze waarop er schuldverlichting moest plaatsvinden was er lang discussie. Thomsen zei na afloop dan ook dat alle partijen concessies hebben gedaan. Voor de eurolanden was bijvoorbeeld kwijtschelding geen optie.

De ministers van de eurolanden, die er veel politieker inzitten, vrezen dat zo'n tegemoetkoming de prikkels wegneemt bij de Grieken om pijnlijke hervormingen door te voeren en de schulden af te lossen. De paradox is dat diezelfde landen deelname van het IMF essentieel vinden vanwege de ervaring en de strengheid van het instituut. De eurolanden vinden wel dat het IMF veel te somber is over het herstel van de Griekse economie de komende jaren. Hun prognoses lopen ver uiteen.

Intussen heeft het Griekse parlement zondag een nieuwe reeks maatregelen aangenomen over onder meer belastinghervormingen en een privatiseringsfonds. Het is voor het eerst sinds eind vorig jaar dat de Grieken noodleningen ontvangen uit het derde pakket. Tot nu toe is daarvan 16 miljard euro overgemaakt.

Bilateraal overleg
Het onderdeel van de slotverklaring dat over de vrijgave van dat geld gaat, lag dinsdagavond klaar. Sommige landen zouden vrede hebben met dit deelakkoord en de discussie over schuldverlichting op een later moment willen voortzetten, maar volgens een bron dicht bij het overleg stuurde Dijsselbloem aan op een akkoord over het geheel.

De vergadering werd urenlang geschorst voor bilateraal overleg. Daarbij zou vooral druk worden uitgeoefend op het IMF om de scherpe kantjes af te halen van zijn voorwaarden over schuldverlichting. Het fonds werd in Brussel niet zoals gebruikelijk vertegenwoordigd door directeur Christine Lagarde maar door Poul Thomsen, die als Europa-directeur van het fonds nauw betrokken is geweest bij de Griekse steunprogramma's.

De afgelopen weken werd al duidelijk dat het IMF harde afspraken eist over schuldverlichting. Zo zou het fonds hebben voorgesteld om Griekenland tot 2040 vrij te stellen van alle aflossingen en rente-afdrachten. De meeste landen willen zich daarop niet vastleggen. De Duitse minister Schäuble zei zelfs dat hij afspraken over schuldverlichting na 2018 het liefst overlaat aan de volgende Duitse regering. Volgend jaar zijn er Bondsdagverkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden