Eurogroep verlengt programma Griekenland

De Griekse premier Alexis TsiprasBeeld REUTERS

Het steunprogramma van Griekenland wordt met vier maanden verlengd. Daar hebben de ministers van Financiën van de negentien eurolanden (de eurogroep) dinsdag mee ingestemd tijdens telefonisch overleg. De hervormingsplannen die Athene heeft ingediend zijn voldoende voor een verlenging.

Nu beginnen de procedures in de eurolanden waar het parlement akkoord moet gaan met de verlenging. Dat geldt onder meer voor Nederland en Duitsland. Vooral in dat laatste land was er veel argwaan over verlenging van de steun aan Griekenland.

De voortekenen waren al gunstig. De experts van de Europese Commissie, naast het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank onderdeel van de toezichthouders op de hervormingen en het programma, hadden al geconcludeerd dat de Griekse lijst 'een goed beginpunt' is. De komende week wordt de lijst verder uitgewerkt.

Griekenland kreeg de afgelopen jaren miljardensteun en moest daarvoor in ruil ingrijpend bezuinigen en hervormen. Dit steunprogramma zou, na een eerste technische verlenging met twee maanden, op 28 februari om middernacht aflopen en zonder een verlenging zou Griekenland snel in de financiële moeilijkheden komen.

De nieuwe Griekse regering wilde niet zomaar om een verlenging vragen en wilde juist het programma stopzetten en bezuinigingen terugdraaien. De eurolanden hamerden, met Duitsland voorop, op het nakomen van de gemaakte afspraken.

Vrijdag stemde de eurogroep in principe al in met een verlenging, maar alleen als Athene zijn hervormingsplannen zwart op wit zou zetten.
Griekenland krijgt bij deze verlenging niet direct geld. In april wordt er geëvalueerd of Athene zich wel echt aan de afspraken heeft gehouden en pas dan kan het rekenen op financiële steun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden