Eurogroep-vergadering verloopt 'buitengewoon moeilijk'

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem met de Europese Commissaris Pierre Moscovici (l), verantwoordelijk voor financiën, en de Finse minister Alexander Stubb (m) voor aanvang van de vergadering.Beeld epa

In Brussel is de allesbeslissende bijeenkomst aan de gang van de ministers van financiën van de eurozone over het lot van Griekenland. De eurogroep-vergadering zou wel eens lang kunnen duren gezien de vele twijfels die er nog zijn over het beleidsplan dat de Griekse regering heeft ingediend. Hiermee hoopt Athene een nieuw leningenpakket te krijgen en op het nippertje in de eurozone te blijven.

De geruchtenmolen rond de vergadering draait op volle toeren. Aan het begin van de avond meldde de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de Duitse minister Schäuble van financiën een tijdelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone zou hebben voorgesteld: een 'Grexit' van minimaal vijf jaar. In de tussentijd zouden de Grieken hun economie op orde moeten brengen en weer klaarstomen voor een terugkeer naar de euro.

Volgens de Duitse krant is Berlijn in het geheel niet tevreden met de hervormingsvoorstellen waarmee Athene een derde leningenpakket van tientallen miljarden euro's hoopt te krijgen. Schäuble kondigde bij aankomst in Brussel 'buitengewoon moeilijke onderhandelingen' aan.

Ook eurogroep-voorzitter Dijsselbloem maakte kort voor aanvang van de vergadering een pessimistische indruk. "We zijn er nog lang niet", zei hij. "Het ziet er ook nog tamelijk ingewikkeld uit, zowel de inhoud als het nog veel lastiger vraagstuk van vertrouwen. Zelfs als het op papier allemaal goed is, is nog de vraag: komt het wel van de grond? Dus ik denk dat we nog wel een moeilijke vergadering tegemoet gaan."

De twijfel zit hem volgens Dijsselbloem vooral in de Griekse plannen voor de begrotingsdiscipline en de hervormingen. "En dan vooral de uitvoering daarvan. Daar zit nog wel behoorlijke zorg. Bovendien is de economische situatie verder verslechterd, dus er moet eigenlijk nog meer gebeuren. En dat wordt steeds moeilijker."

Kwaliteitsoordeel
Aan het begin van de vergadering komen vertegenwoordigers van de drie trojka-instituties aan het woord. Zij geven hun oordeel over de kwaliteit van de Griekse plannen en of die genoeg zijn om in aanmerking te komen voor een lening uit het Europese noodfonds ESM.

De ministers moeten vervolgens hun fiat geven voor het begin van nieuwe onderhandelingen met Athene. Dat is het maximale resultaat vandaag. Aan het andere uiteinde staat afkeuring van de Griekse plannen. In dat geval wordt een Grexit onvermijdelijk.

Historische ontwikkeling
Als het dat scenario wordt, komen de regeringsleiders van alle 28 EU-landen morgen bijeen om over deze historische ontwikkeling te praten. De Oostenrijkse minister Schelling schatte de kans op goedkeuring van de Griekse voornemens op 60 procent.

Staatssecretaris Wiebes, die Nederland vertegenwoordigt in de eurogroep, was pessimistischer. "Het aannemen van wetten is niet altijd voldoende. Het vertrouwen in de Griekse regering heeft een enorme deuk opgelopen." Inmiddels zijn meer details bekend over de omvang van het benodigde leningenpakket. In totaal zou Griekenland de komende drie jaar 72 miljard euro nodig hebben. Ruim 50 miljard zou uit het ESM moeten komen. Voor het restant zou het Internationaal Monetair Fonds verantwoordelijkheid moeten nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden