Eurogroep ergert zich kapot aan traag Griekenland

De Spaanse minister Luis De Guindos in een onderonsje met de Griekse minister Yanis Varoufakis Beeld epa
De Spaanse minister Luis De Guindos in een onderonsje met de Griekse minister Yanis VaroufakisBeeld epa

De Griekse minister Varoufakis van financiën heeft zojuist een verbaal pak slaag gekregen van al zijn ambtgenoten uit de eurozone. Dat was niet voor het eerst, maar de toon bereikte nieuwe niveaus van ergernis tijdens de eurogroepvergadering in de Letse hoofdstad Riga. 'Stoom afblazen' is een veelgehoorde omschrijving van wat er achter de gesloten deuren gaande was.

Christoph Schmidt

De ministers zijn buitengewoon geïrriteerd over de trage voortgang van de onderhandelingen tussen de Griekse regering en de drie instituties die de internationale geldschieters vertegenwoordigen: de Europese Commissie, de ECB en het IMF.

"De afgelopen twee maanden is te veel tijd verspild", zei eurogroepvoorzitter Dijsselbloem. "Het is duidelijk dat de discussies beduidend meer vooruitgang nodig hebben."

In de wandelgangen van de hypermoderne nationale bibliotheek van Riga waar de bijeenkomst plaatsvond, deden de uren ervoor al geruchten de ronde dat de Griekse minister ongenadig hard werd aangepakt. Dijsselbloem bevestigde dat min of meer, in diplomatieke bewoordingen. "Ik zal heel eerlijk zijn: het was een zeer kritische discussie. We hebben twee maanden geleden een akkoord bereikt, en voor vandaag hadden we de hoop op een positief resultaat. Daar zijn we nog steeds ver van verwijderd."

De minister verwees naar het eurogroepakkoord van 20 februari. Daar werd afgesproken dat het bestaande noodleningenprogramma met vier maanden wordt verlengd, tot 1 juli. Op de helft van die verlenging, eind april, zouden alle partijen het eens moeten zijn over een lijst benodigde Griekse hervormingen. Pas dan zou de geldkraan van EU en IMF, voor het eerst sinds augustus, weer voorzichtig worden opengedraaid.

Maar de afgelopen week was al duidelijk dat de eurogroep van Riga de Grieken geen verlichting zou brengen, ook al zat er de afgelopen dagen wel enig schot in het overleg. Intussen zag Athene zich gedwongen om de geldreservers van lokale overheden op te eisen, zodat op z'n minst deze maand de ambtenarensalarissen kunnen worden betaald.

De hoop blijft dat er nog vóór 1 mei overeenstemming komt over de lijst met hervormingen. "April is nog niet voorbij", aldus Dijsselbloem. Varoufakis liet weten dat hij nog steeds uitgaat van een goede afloop, maar dat het geen zin heeft om vast te houden aan een oude benadering 'die duidelijk heeft gefaald'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden