Eurocommissaris stapt op na onderzoek

Maltees John Dalli was op de hoogte van zaken die niet zijn toegestaan volgens Europese regels

GIJS MOES | BRUSSEL

Onder druk van een corruptieonderzoek moet Europees Commissaris John Dalli (gezondheidszaken en consumentenbeleid) opstappen. De Europese Commissie heeft het vertrek van de Maltese commissaris met onmiddellijke ingang gisteren bekendgemaakt.

Volgens de commissie is tijdens het onderzoek niet met zekerheid vastgesteld dat Dalli zelf betrokken was bij fraude. Maar hij was wel op de hoogte van gebeurtenissen die niet zijn toegestaan volgens de Europese regels.

Het onderzoek richtte zich op een exportverbod voor 'snus', een vorm van vochtige pruimtabak die vooral in Zweden en Noorwegen populair is. Het wordt los of in papieren zakjes verkocht, gebruikers stoppen het onder hun bovenlip.

Het bedrijf Swedish Match legde in mei van dit jaar een klacht neer bij het Europese anti-fraudebureau Olaf. Een landgenoot van Dalli had het bedrijf benaderd met het aanbod om de wetgeving rond snus gunstig te beïnvloeden, in ruil voor geld. Hij zou daarbij zijn contacten met Dalli gebruiken.

Dalli ontkent dat hij zijn invloed heeft misbruikt. Hij zegt dat hij is afgetreden om zichzelf en de commissie te kunnen verdedigen.

Zijn collega Sefcovic neemt de portefeuille gezondheidszorg en consumentenzaken voorlopig over, tot de regering van Malta een vervanger voor Dalli heeft gestuurd.

De besluitvorming is niet beïnvloed door deze poging, verzekert de Europese Commissie. Maar uit het onderzoek, dat maandag is afgerond, bleek wel dat Dalli op de hoogte was van de gang van zaken. Dat was voor hem de reden om zijn ontslag in te dienen.

Olaf heeft het onderzoek inmiddels overgedragen aan de Maltese justitie. Die moet nu onderzoeken of er in deze zaak strafbare feiten zijn gepleegd.

Nooit eerder is een eurocommissaris afgetreden vanwege een fraudeonderzoek. Wel trad in 1999 de hele Europese Commissie af onder druk van het Europees Parlement, na een schandaal rond de Franse commissaris Cresson. Zij had vrienden bevoordeeld via een Europees opleidingsprogramma.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden