Eurocommissaris: lidstaten moeten plicht doen bij aanpak vluchtelingencrisis

Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie): 'EU-landen moeten beloften om vluchtelingencrisis aan te pakken direct nakomen.' Beeld EPA
Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie): 'EU-landen moeten beloften om vluchtelingencrisis aan te pakken direct nakomen.'Beeld EPA

De beloften die de lidstaten van de Europese Unie hebben gedaan om de vluchtelingencrisis op te lossen, moeten direct worden nagekomen. Die boodschap gaf de Europese Commissie vandaag bij de presentatie van een aantal rapporten over de migratieproblemen.

"We hebben al tijd verloren, dat is onacceptabel", zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie). Hij heeft alle EU-ministers die over migratie gaan een vermanende brief gestuurd over de 'noodsituatie'.

De herverdeling van 160.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Turkije naar de rest van Europa komt nog altijd nauwelijks van de grond. Er zijn er nog geen vijfhonderd herplaatst.

Ook de registratiecentra in Italië en Griekenland moeten 'urgent' operationeel worden gemaakt, aldus Avramopoulos. Er staan elf van deze 'hotspots' gepland, maar er functioneren er pas drie.

Wel wordt vooruitgang geboekt bij het nemen van vingerafdrukken. In Griekenland werd dat in januari gedaan bij 78 procent van de mensen die aankwamen, tegen 8 procent in september. In Italië steeg het percentage van 36 naar 87.

Te weinig opvangplekken
De opvangcapaciteit in de landen langs de zogenoemde Balkanroute schiet ook nog tekort. Van de 100.000 beloofde plekken is pas de helft gerealiseerd.

Het terugsturen van migranten die geen recht op bescherming hebben, moet ook veel sneller en efficiënter, gaf Avramopoulos verder aan. Zo dwong Italië vorig jaar 14.000 migranten terug te keren, maar dit is volgens Brussel veel te weinig gezien de instroom.

Ook de invulling van het actieplan tussen de EU en Turkije kan sneller. In januari arriveerden dagelijks bijna 2200 mensen in Griekenland. De Turkse kustwacht zou veel nauwer moeten samenwerken met EU-landen in de strijd tegen mensensmokkelaars.

Europa moet ondertussen zo snel mogelijk duidelijk maken welke projecten worden gefinancierd met de 3 miljard euro steun die beschikbaar is voor vluchtelingen in Turkije.

Brussel waarschuwde daarnaast zeven landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, omdat ze regels van het Europese asielsysteem overtreden. Als ze dit niet rechttrekken, kunnen ze voor het Europese Hof van Justitie worden gesleept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden