Eurocommissaris buigt zich over datadeal met VS

Eurocommissaris Vera Jourova Beeld REUTERS
Eurocommissaris Vera JourovaBeeld REUTERS

De EU onderzoekt of de afspraken over persoonsgegevens van Europeanen die in de VS worden opgeslagen wel voldoende bescherming bieden. Eurocommissaris Vera Jourova (Justitie) besprak het zogeheten Privacy Shield gisteren met de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross.

Redactie

Jourova gaat deze week ook langs bij Facebook en Google, twee van de ruim 2400 bedrijven die het 'schild' toepassen. Het Privacy Shield-akkoord werd in juli vorig jaar gesloten en is de opvolger van Safe Harbor, dat de gegevens van EU-burgers volgens Europese rechters onvoldoende beschermde.

Volgens het Witte Huis zal de evaluatie 'de kracht aantonen van de Amerikaanse belofte om persoonlijke data van burgers aan beide zijden van de oceaan te beschermen'. Voor Jourova is het belangrijk dat dat inderdaad het geval is. Bovendien wil zij de afspraken jaarlijks 'robuust' tegen het licht houden.

De Tsjechische commissaris wees op de bezorgdheid in Europa. Zij ziet Ross morgen opnieuw, dan bespreken zij op welke vlakken verbetering mogelijk is.

Kritiek

Het Europees Parlement, Europese privacywaakhonden en consumentenorganisaties waren eerder dit jaar erg kritisch over Privacy Shield, mede omdat Amerikaanse opsporingsdiensten de gegevens zouden kunnen gebruiken zonder tussenkomst van de rechter.

Ook zijn er zorgen over het niet goed functioneren van de Amerikaanse toezichthouder, die juist in het leven is geroepen om te waken voor misbruik van persoonsgegevens.

Het rapport van Jourova wordt in de tweede helft van oktober verwacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden