Eurobiljet laat Europese nonsens zien

Het nieuwe twintigeurobiljet is dinsdag door Mario Draghi (ECB) onthuld. De nieuwe biljetten van vijf en tien euro zijn er al, de rest volgt. Mijn eerste aanraking met de euro staat me nog helder voor de geest (2002). Ik had een vijfje in mijn hand en dacht: waarom is het biljet zo flets? Het leek wel een cadeaubon, zonder ambitie, zonder enige fantasie. Op de website van de ECB staat hierover de volgende uitleg: "Vensters, poorten en bruggen, symbolen voor openheid, samenwerking en communicatie in de EU." Fictieve symbolen natuurlijk, om geen land voor het hoofd te stoten.

Het nieuwe ontwerp is ietsje beter. De biljetten hebben een kleurspoeling gehad en een mythisch hoofdje (de godin Europa) straalt ons toe. Op de website van de ECB wordt een Duitse ontwerper gelauwerd voor zijn werk. Ik vind het nog steeds mager. Een dubbeltje wordt nooit een kwartje en deze kaalgeslagen printjes vragen om rüchtsichtslos ingrijpen.

De meest voor de hand liggende verandering is het invoeren van een nationale zijde. Vergelijkbaar met de euromunten dus. Het idee van een 'fictief en landneutraal' ontwerp is in elk geval achterhaald. De Zuid-Hollandse plaats Spijkenisse heeft de bruggetjes en poortjes namelijk nagebouwd. Het trekt jaarlijks flink wat toeristen.

Moet het echt zó neutraal, met die fictieve nonsens erop? Er zijn volgens mij best acceptabele figuren die erop gedrukt kunnen worden. Er is bijvoorbeeld een Karel de Grote-prijs. Die wordt sinds 1950 uitgereikt aan mensen die bijdragen aan de Europese eenwording. Prachtig. Laat die middeleeuwse vorst prijken op een vijfje. Of Beethoven. Het Europese volkslied is een stukje van zijn 9de symfonie. Dan kan Beethoven toch ook op een tientje? Of een denker als Spinoza, een jood met Portugees-Spaanse roots die in Nederland woonde. En zo kan ik wel even doorgaan, want Europa is rijk aan waardige 'Europeanen'.

Of zet er een 'Europees' dier op. Een rode wouw bijvoorbeeld, of een kuifmees. Die vogeltjes fladderen alleen boven ons continent. Een stukje cultureel erfgoed kan ook, zoals voetbal of de Olympische Spelen (toegegeven: Griekenland en de euro zijn momenteel vreemde bondgenoten).

Hoe dan ook, doe in vredesnaam iets met de rijkdom van Europa. Nu is het ontwerp op enkele puntjes verbeterd maar daarmee zitten we weer jaren opgescheept. Jammer. Twee stapjes vooruit, eentje achteruit: typisch Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden