Eurobegroting leidt tot Finse scepsis

EU-president Van Rompuy pleit voor Europese minister financiën Rutte reageert vandaag op plannen

GIJS MOES | BRUSSEL

Een aparte begroting voor de eurolanden, zoals EU-president Van Rompuy wil, stuit op Finse bedenkingen. Premier Jyrki Katainen noemde een voorstel van de voorzitter van de Europese Raad gisteren 'verre van compleet'. "We hebben er nog veel vragen over", zei hij in een interview met radiostation YLE.

Het fonds voor de eurolidstaten zou in Van Rompuy's plannen landen in problemen moeten bijstaan. Maar het zou ook landen die zich goed aan de regels houden, kunnen belonen. Waarmee het fonds gevuld zou worden en hoeveel geld er in moet, is nog onzeker. Nederland en veel andere landen verzetten zich tegen een Europese belasting.

De bedoeling van Van Rompuy is om op termijn een ministerie van financiën voor de eurozone op te tuigen. Hij stelt ook voor om de lidstaten met contracten te binden waarin ze vastleggen welke economische hervormingen ze zullen doorvoeren. Grote verschillen in het economisch beleid worden gezien als een van de oorzaken van de huidige crisis. Maar veel is onzeker rond deze contracten: met wie worden ze gesloten en welke sancties zijn er?

Premier Rutte komt vandaag met een reactie op de plannen in een brief aan de Tweede Kamer. Maar het valt te verwachten dat ook de Nederlandse reactie niet enthousiast zal zijn. Een Nederlandse diplomaat plaatst kanttekeningen bij het idee. "Zo'n gemeenschappelijk fonds roept heel veel vragen op."

Een gezamenlijk fonds of begroting is slechts een van de plannen die Van Rompuy later deze week voorlegt aan de EU-regeringsleiders. Donderdag en vrijdag komen zij in Brussel bijeen om de eenwording van de Europese economie te bespreken. Van Rompuy zal dan peilen hoeveel draagvlak er is voor zijn voorstellen.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, president Draghi van de Europese Centrale Bank en voorzitter Juncker van de groep van eurolanden hebben meegewerkt aan het opstellen van deze plannen. "De discussie is heel open", zegt een Brusselse bron over gesprekken die al gevoerd zijn tussen vertegenwoordigers van de verschillende lidstaten. Pas in december hakken de regeringsleiders echt knopen door.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden