Euro zet wereld aan tot vormen munt-unies

De euro inspireert. In Azië dromen landen van een muntunie in eigen regio, bleek weer eens afgelopen weekeinde bij de Europees-Aziatische top Asem in Japan. Omdat Amerika nu eens niet aanwezig was, konden Europeanen en Aziaten vrijelijk filosoferen over hoe de yen en de euro de dominante dollar te lijf kunnen gaan.

Dat leverde dan ook direct een Japans-Franse coalitie op waar de VS vermoedelijk niet zo gelukkig mee zijn. Japan en Frankrijk betogen dat opkomende economieën, zoals in Azië, er goed aan doen hun munt deels aan een andere te koppelen, meldt de Financial Times. Binnen een bandbreedte moet de munt op en neer kunnen gaan. Maar de VS en het door de Amerikaanse visie gedomineerde IMF zijn niet zo happig op zo'n systeem. Het is kiezen of delen zeggen zij: of een land koppelt de munt volledig aan een andere of de wisselkoersen moeten volledig vrij kunnen bewegen. Een tussenweg geeft ellende. Het kan landen veel reserves kosten om de munt binnen de bandbreedte te houden. Een leuke uitdaging voor speculanten om dat zo nu en dan eens uit te testen.

Volgens Japan en Frankrijk is de tussenweg juist goed voor de Aziatische regio. De economieën raken daardoor meer geïntegreerd en uiteindelijk kan er een eigen Aziatische muntunie uit voortkomen.

Zo kan ook die regio de dollar tegenwicht bieden. De tijd is rijp want de Amerikaanse overheersing neemt af, zien Japan en Frankrijk. Niet alleen economisch -de VS groeien vermoedelijk dit jaar voor het eerst in tien jaar minder hard dan de eurolanden- maar ook als het gaat om beleid. Zo lijkt de nieuwe topman van het IMF, de Duitser Köhler, meer te porren voor verschillende systemen om munten aan elkaar te koppelen dan zijn voorganger.

Behalve in Azië, wordt ook in Latijns-Amerika hard nagedacht over aansluiting bij de dominante munt aldaar, de Amerikaanse dollar. Ecuador en El Salvador hebben onlangs hun munt aan de dollar geklonken. Andere landen studeren erop. ,,Iedereen heeft het momenteel over dollarisering'', constateerde de Costa-Ricaanse president van de centrale bank deze week in de Wall Street Journal.

Op het moment dat de hele wereld de euro als lichtend voorbeeld begint te zien, komt een Amerikaanse econoom met uiterst prettig onderzoek voor de voorstanders van muntunies. Het vormen van een muntunie kan zeer profijtelijk zijn, is de uitkomst van recent onderzoek van Andrew Rose, verbonden aan de Universiteit van Californië. De handel tussen landen binnen een muntunie kan met een factor vier toenemen, stelt hij. Zelfs als hij wat voorzichtiger rekent, blijft het resultaat indrukwekkend. De handel in de Europese muntunie kan met de helft toenemen, denkt Rose. Dat betekent een toename van het nationaal inkomen met 10 procent.

Rose is zelf verbaasd over de uitkomsten. Hoe kan het effect zo groot zijn als er allerlei instrumenten bestaan om koersrisico's af te dekken, vraagt hij zich af. Misschien dat landen die in muntunies stappen tegelijk een beleid voeren dat gericht is op meer handel. Daarnaast zal meer handel binnen een muntunie voor een deel ten koste gaan van landen die niet aan die munt meedoen. Rose hangt daar geen getallen aan. Maar als dat zo werkt dan lokt de ene muntunie de andere uit. Overal in de wereld zullen landen dan hun best gaan doen bij een muntunie te komen. Wie weet net zo lang tot er nog drie munten bestaan: de dollar, de euro en de yen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden