Euro Rando te voet op weg naar Straatsburg

'Wandelaars aller landen, verenigt u' is vrij vertaald de boodschap achter de estafetteloop Euro Rando 2001, die dit jaar vanuit alle hoeken van Europa in gang is gezet en in september in de Europese 'hoofdstad' Straatsburg moet eindigen. Gisteren werd het 'stokje' door Britse wandelaars overhandigd aan scholieren van het Willem de Zwijger College in Papendrecht, die het Nederlandse aandeel van de estafette voor hun rekening nemen. Zij lopen van 21 tot 23 juni van Europoort naar Bergen op Zoom, waar Belgische wandelaars hen aflossen.

redactie binnenland

De overdracht van de estafettestok vond gisteren plaats in het stadhuis van Rotterdam, tegelijk met de openstelling van het Oeverloperpad. Deze wandelroute van Hoek van Holland naar Leerdam maakt deel uit van de Europese wandelroute E8 en voert van de Ierse westkust naar de grens tussen Slowakije en Oekraïne. Het Oeverloperpad meet 232 km en heeft twee varianten: onder Rotterdam door (langs de Oude Maas) en boven Rotterdam (via Overschie en Zevenhuizen).

Voornaamste doel van de estafette is te laten zien dat er zoiets als een Europees wandelnetwerk bestaat, maar dat de toegankelijkheid van wandelgebieden nog verre van optimaal is. Verder wil de organisatie, de European Ramblers Association (ERA), dat de knelpunten binnen het Europese netwerk van wandelpaden in de verschillende landen aan de orde komen. De Euro Rando, die voor het grootste deel gelopen wordt over het Europese netwerk van voetpaden (de zogenoemde E-paden), wordt bovendien gezien als een positieve mogelijkheid om de relatie tussen de Europese landen te verbeteren.

Aan de Euro Rando doen duizenden wandelaars mee. Zij zijn vanuit tien 'spaken' van Europa van start gegaan en voeren een estafettewandelstok en een soort padboek met zich mee. In dit boek worden onderweg bevindingen verzameld. In de wandelstok zit een dictafoon verwerkt voor het opnemen van gesprekken, muziek of verhalen onderweg. Op de afsluitende samenkomst in Straatsburg, op 27 september, worden stok en boek aan Europese vertegenwoordigers overgedragen. Aan de Euro Rando doen wandelaars uit 23 landen mee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden