Euro per Nederlander voor de Filippijnen

Opbrengst landelijke actie is met 18,5 miljoen euro hoger dan 'Syrië', maar lager dan 'Haïti'

Aan het einde van de grote tv-uitzending voor de Filippijnen, middernacht, hadden Nederlanders 18,5 miljoen euro gestort. Dat is meer dan de eindstand van 4,9 miljoen eerder dit jaar voor Syrië maar voorlopig beduidend minder dan voor hulp na de aardbeving op Haïti drie jaar geleden (111 miljoen) en na de tsunami in Zuidoost-Azië (2004, 208 miljoen). De actie loopt nog wel door.

"Voor elke persoon die sterft, doneren we met z'n allen 7000 euro extra", zegt psycholoog Bram van den Bergh in deze krant. De teller liep overdag al op. De website lag er even uit, maar na een uur konden mensen ook weer via internet doneren.

De gezamenlijke tv-uitzending op Nederland 1, RTL4 en SBS6, werd gepresenteerd door onder anderen Bridget Maasland en Jeroen Pauw. Zangeres Trijntje Oosterhuis zag haar belofte om iedere 'duim omhoog' op haar Facebookpagina met een euro voor de Filippijnen te honoren, duur uitpakken: bijna 150.000 virtuele duimen gingen omhoog. Minister Lilianne Ploumen (ontwikkelingssamenwerking) zegde tijdens de uitzending 4 miljoen euro extra hulp toe, bovenop de 2 miljoen die het kabinet eerder uittrok.

Ook op de radio was de hele dag een inzamelingsactie. Vertegenwoordigers van de Filippijnse gemeenschap vertelden over de ramp, waarvan het officiële dodental is opgelopen tot bijna 4000. Het transportvliegtuig van de luchtmacht dat 35.000 kilo aan hulpgoederen naar de Filippijnen bracht, keerde gisteren terug op de thuisbasis in Eindhoven. Het vliegtuig vertrekt waarschijnlijk donderdag opnieuw.

Internationale hulporganisaties houden rekening met langdurige hulpoperaties. "We zullen er zo lang als nodig is blijven. Dat zal door de ongelooflijke omvang van de ramp lang zijn", zei de EU-commissaris voor humanitaire hulp, Kristalina Georgiewa.

De EU heeft 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de slachtoffers en coördineert de hulp van lidstaten: 400 miljoen euro. Een woordvoerster van de VN noemde de hulpverlening een 'logistieke nachtmerrie'. "Het is alsof we over heel België spreken en alle inwoners moeten helpen." Met Kerstmis, beloofde de Filippijnse minister van energie, hebben alle burgers weer licht.

VANDAAG 4|5 Nederland geeft, maar een record is het niet

Opbrengst om ...
6.15 uur7,9 miljoen

12.00 uur9,9 miljoen

19.30 uur 13,8 miljoen

21.30 uur15,6 miljoen

00.00 uur18,5 miljoen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden