Euro op prijskaartjes/Consumentenbond wil dubbele prijsaanduiding

DEN HAAG - De prijs op consumentenartikelen moet zo snel mogelijk zowel in guldens als euro's worden vermeld. Winkeliers moeten volgens D. Westendorp, directeur van de Consumentenbond, artikelen dubbel gaan prijzen, om de consument te laten wennen aan de euro. “Hoe langer dat proces duurt, hoe beter het is.”

Van onze redactie economie

Volgens Westendorp zal het veel tijd kosten om aan de nieuwe valuta te wennen. “Bijna iedereen die elk jaar op vakantie naar Frankrijk gaat, blijft daar elke uitgave omrekenen in guldens.” Maar volgens de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB gaat deze vergelijking mank: “We gaan niet op vakantie naar Euroland, we gaan emigreren. Mensen moeten de gulden en het oude referentiekader achterlaten. De consument moet bij de euro zijn prijsgevoel terugvinden. Dat kan alleen door de nieuwe munt intensief te gaan gebruiken.”

Westendorp loopt met zijn uitspraken vooruit op de resultaten van een onderzoek naar het gewenningsproces van consumenten bij de nieuwe munt, die het Nationaal Forum binnen enkele weken bekend zal maken. De Consumentenbond gaat er vooralsnog vanuit dat het wenningsproces enige jaren zal duren. Zodra de wisselkoers in januari 1999 is vastgesteld, moet de detailhandel daarom dubbel gaan prijzen. De consument moet zelfs na 2002 nog in één oogopslag kunnen zien hoeveel guldens een product kost.

De dubbele prijsvoering op het etiket verkleint volgens Westendorp het risico dat winkeliers bij de invoering van de nieuwe munt de prijzen naar boven afronden, zoals vaak gebeurt bij BTW-verhogingen. “De psychologische prijs wordt aangepast. Iets dat nu 1,98 kost, moet straks in euro's ook aantrekkelijk worden geprijst.”

Vrijdag besluit het kabinet waarschijnlijk over de termijn waarin de euro en gulden na 1 januari 2002 wettig betaalmiddel blijven. Het Nationaal Forum heeft een overgangsperiode van maximaal vier weken geadviseerd. Die zou nodig zijn om banken de mogelijkheid te geven de vertrouwde gulden in te wisselen voor de nieuwe euro. De detailhandel geeft de voorkeur aan de 'big bang', een volledige overgang op één dag.

De Consumentenbond wil dat banken een gunstig tarief gaan berekenen voor mensen die thuis nog buitenlands geld hebben. De provisie is hoog. Dat moet goedkoper, vindt Westendorp.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden