Euro op hoogste stand in twee jaar tijd; hoe komt dat?

Blikken erwtensoep in de fabriek van Unox, onderdeel van Unilever. Volgens dat bedrijf is de daling van een grote groep munten 'een schok voor de wereldeconomie'.Beeld anp

Voor het eerst sinds november 2011 is de euro meer dan 1,38 dollar waard. Aan het begin van de middag noteerde de euro exact 1,38 dollar, na een tussentijdse piek op 1,3822 dollar. Die waarde werd voor het laatst op 9 november 2011 overtroffen.

De dollar staat onder druk door het vooruitzicht dat het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, voorlopig niet wordt ingeperkt. Eerder dit jaar gaf de Fed aan de maandelijkse opkoop van obligaties, die de financiële markten steunt, af te bouwen als de Amerikaanse economie voldoende herstel toont.

Door de sluiting van de Amerikaanse overheid in de eerste weken van oktober en tegenvallende cijfers over de arbeidsmarkt wordt er nu op gerekend dat dit moment nog zeker enkele maanden op zich laat wachten. De euro is verder in trek door de eerste tekenen van economisch herstel in de eurozone en toenemende zorgen over diverse opkomende markten.

De euro is niet alleen meer waard is geworden ten opzichte van de dollar, maar ook in vergelijking met een brede groep andere valuta. Zo was de euro vorig kwartaal ruim 16 procent duurder ten opzichte van de Braziliaanse reaal en de Indiase roepie dan een jaar eerder en verloor de Zuid-Afrikaanse rand ruim 22 procent van zijn waarde. De Japanse yen was in het derde kwartaal gerekend in euro's zelfs een kwart goedkoper dan vorig jaar. De waarde van de dollar zakte met bijna 6 procent. Die ontwikkelingen zijn al het hele jaar zichtbaar, maar kregen vorig kwartaal nog eens extra vaart.

De euro is ondanks de stijging van de afgelopen weken nog een eind verwijderd van de hoogste stand ooit, die op 15 juli 2008 werd bereikt. Op dat moment was de euro 1,6038 dollar waard. De laagste waarde werd 13 jaar geleden genoteerd. Eind oktober 2000 zakte de euro tot 0,8230 dollar.

De haven van Barcelona.Beeld reuters

'Schok voor de wereldeconomie'
De sterke stijging van de euro in de afgelopen maanden speelt veel Europese multinationals parten. De dure Europese munt zet druk op de resultaten omdat geld dat in andere landen wordt verdiend minder euro's oplevert dan voorheen. In de afgelopen dagen wezen bedrijven als Philips, Unilever, Heineken en AkzoNobel bij hun kwartaalcijfers op de nadelige gevolgen van wisselkoersen. Unilever zag zijn omzet krimpen door de sterke euro, terwijl Heineken zich gedwongen zag een winstwaarschuwing te geven. Ook veel grote buitenlandse bedrijven, zoals drankenproducent Pernod-Ricard en de fabrikant van telecomapparatuur Ericsson, weten tegenvallers aan de schommelingen op de valutamarkt.

Unilever omschreef de gelijktijdige sterke daling van een grote groep munten donderdag als een 'schok voor de wereldeconomie'. Het moederbedrijf van Dove, Omo, Axe, Lipton, Knorr en Ben & Jerry's verwacht dat slechte wisselkoersen de omzet dit jaar met 6 procent naar beneden halen.

Een advertentie voor banen in Brooklyn, New York.Beeld reuters

Opmars niet ten einde
De opmars van de euro lijkt voorlopig nog niet ten einde. In oktober won de Europese munt, mede door de sluiting van de Amerikaanse overheid, al 3 procent op de dollar. Een aanhoudende stijging van de euro is gezien het fragiele economische herstel van de eurozone is echter geen uitgemaakte zaak. Valutaspecialist Jane Foley van Rabobank wees er donderdag in dit verband op dat de economische groei in de eurolanden in oktober weer is afgezwakt. 'Dit geeft aan dat er nog steeds gebeurtenissen zijn die de euro een klap kunnen geven.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden