Euro-ontwerper Luc Luycx: Politici begrijpen de munt niet

Symboliek van ontwerp lijkt velen na tien jaar nog te ontgaan

INTERVIEW | ALWIN KUIKEN

"Ja, die van de euro. Hoezo?" Luc Luycx (53), de man die de euro ontwierp, is verbaasd dat een journalist belt. Na de lancering van de munt in 2002 vroeg niemand nog naar de man die met zijn initialen op 50 miljard geldstukken staat. Zijn 'LL' staat er echt; onder de 'o' van euro.

Wie is de man die in ieders broekzak zit? Werd hij er rijk van? Heeft hij er nog vertrouwen in? Ja, hoor, zegt Luycx in zijn kantoortje bij de Belgische Munt in hartje Brussel. Het komt vast goed, zegt hij, maar dan moeten de Europese politici wel beter naar zijn ontwerp kijken. Want dat straalt Europese eenwording uit. "Kijk maar", zegt Luycx als hij wat munten pakt. "Op die van 10, 20 en 50 cent staan de landjes uit elkaar, maar als je op de munten van 1 en 2 euro bekijkt, zie je dat de landen aan elkaar vastzitten. Met dat idee wilde ik de Europese eenwording symboliseren. Dat proces lijkt zich in omgekeerde volgorde te voltrekken", foetert hij. "Politici zouden beter in hun portefeuille moeten kijken. Méér, niet minder eensgezindheid is nodig. Dan zijn de problemen zo opgelost."

Luycx kreeg 24.000 euro voor zijn ontwerp dat in 1997 door de Europese Commissie werd gekozen. De inzet was de zijde van de euro die in elk land hetzelfde is. De andere zijde mochten landen zelf ontwerpen.

Van het geld kocht hij een uitlaat en verwarmde handvatten voor zijn motor. En dat was dat. De rest zette hij op de bank. Sindsdien ontwerpt hij herdenkingsmunten en medailles. Beroemd werd de Vlaming nooit. Ja, bij bakker Caesar, om de hoek in zijn woonplaats Dendermonde. "We weten heus wel dat het uw muntjes zijn", vertrouwde het personeel hem toe. En dan was er nog een toerist die hem in 2002 op vakantie in Turkije herkende van televisie. "Bent u dat?", vroeg hij. "Ja, ik ben het", zei Luycx.

Sindsdien lijkt de tijd rondom zijn persoon wat stil te staan. "Paniek, paniek, onze Luc is nu antiek", hangt er drie jaar na zijn vijftigste verjaardag nog steeds op een A4'tje aan de muur in zijn kantoor. De computer waarop hij in MS-DOS zijn schetsen uitwerkte, staat nog op zijn bureau. Als hij gewezen wordt op zijn Spartaanse inrichting, zegt Luycx: "Net als de euro. De munt moest er klaar en duidelijk uitzien. Franje hoorde daar niet bij."

Wanneer hij zijn bureaula opent, liggen de schetsen nog bovenop een stapel papieren. De gelijkenis met het eindproduct is bijna een-op-een. Alleen een hologram haalde het niet. Het was bedoeld om valsemunterij tegen te gaan maar bleek te omslachtig. Op de schetsen valt nog iets op. Zijn initialen ontbreken. Luycx lacht. "Ja, dat was ik eigenlijk vergeten te vragen. Vlak voordat de munten gedrukt werden, heb ik het toch maar gedaan. 'Geen probleem', zeiden ze."

DE VERDIEPING Verjaardag zonder taart en champagne

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden