Euro 7: een beetje uit de lucht...

STATION WIBAUTSTRAAT is de ontvanger en zender van berichten: FAX: 020 6680389

BIJDRAGEN: ROMANA ABELS

Het gaat al jaren niet erg goed met Euro 7, het station dat zich richt op 'dagtelevisie'. In veel plaatsen is het stations wegens tegenvallende kijkcijfers al van de kabel gehaald. De meerderheid van de aandelen van het station was in handen van tv-dominee Schuller in Los Angeles. Die zou al sinds mei vorig jaar de zender willen verkopen. Dat is vorige week gelukt. De aandelen zijn naar verluidt overgegaan naar het Nederlandse onbekende bedrijfje Comsys, dat al elf procent van de aandelen had. Dat zegt althans de eerste gegadigde voor overname van het station, de eigenaar van een televisie-produktiebedrijfje in Midden-Limburg. Bij Euro 7 was twee dagen lang niemand te bereiken die de vraag naar de nieuwe eigendomsverhoudingen kon beantwoorden.

...en voor een gulden te koop

Comsys was in ieder geval niet de eerste die het station kreeg aangeboden. “Het is eigenlijk te gek voor woorden”, zegt Peter Joosten, producent van kinderprogramma's. Het begon, vertelt hij, toen Euro 7 zijn bedrijf PJP vroeg een programma te maken voor hun station. Niks geks aan, Joosten produceert voor van alles en nog wat. Hij werkt voor TV 8 in Brabant, maakt reclamefilmpjes en verzorgt de nasynchronisaties van televisieseries als de Simpsons.

“Het klikte tussen mij en die mensen”, vertelt Joosten, die dezelfde opvattingen over kindertelevisie bleek te hebben als Schuller. Joosten vertelde de dominee over zijn plannen om een internationale kindertelevisiezender te beginnen die wars is van geweld, maar kinderen respect voor hun medemens bijbrengt.

“Toen kreeg ik een brief”, zegt Joosten. “Of ik de zender wilde kopen. Voor één gulden.” Joosten praat over dik een jaar geleden, want hij heeft lang over de deal nagedacht. “Maar ik maak programma's, ik ben geen mediamagnaat”, verklaart hij. Bovendien was het station weliswaar voor een gulden te koop, maar 'er zaten nogal wat schulden op', die hij niet makkelijk kon overnemen.

Vorige week besloot Joosten voorgoed af te zien van de koop. Hij kwam in een concurrentiepositie terecht met Comsys, dat het station voor een veel groter bedrag moest overnemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden