Eurlings fluit NS terug om loketprijzen

(Novum) - De NS moet advies inwinnen bij consumentenorganisaties voordat de prijs van kaartjes die aan het loket worden gekocht wordt verhoogd. Dat schrijft minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) aan de Tweede Kamer. Eurlings wil dat consumentenorganisaties alsnog de kans krijgen een oordeel te vellen over de maatregel die de NS per juni wil invoeren.

De NS wil een zogenoemde balietoeslag invoeren van vijftig eurocent voor elk binnenlands product. Nu betalen treinreizigers die hun enkeltje of retourtje aan de balie kopen ook vijftig eurocent meer, maar geldt nog een maximum van één euro. Met de nieuwe regeling komt dit maximum te vervallen.

Eurlings wijst erop dat de belangen van reizigers om een 'zorgvuldige afweging' vragen. Hij stelt dat de maatregel gevoelig ligt bij groepen consumenten. Vrijdag staat het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer gepland. Eurlings zal de consumentenorganisaties bij dit overleg vragen alsnog met een advies te komen over de plannen van de NS.

De SP noemde de geplande maatregel deze week onacceptabel. "Het lijkt erop dat de NS gewoon extra geld uit de zakken van reizigers wil kloppen", stelde Kamerlid Emile Roemer maandag. De NS riposteerde dat de maatregel wel degelijk is voorgelegd aan consumentenorganisaties, maar zij zouden niet hebben gereageerd.

De toeslag op kaartjes die aan het loket worden gekocht, geldt al sinds juni 2004. De maatregel is bedacht om reizigers te stimuleren hun kaartjes bij de automaten te kopen. De toeslag geldt niet voor mensen die ouder zijn dan 60 jaar en gehandicapten. Ook wanneer de automaten stuk zijn, betalen klanten het normale tarief zonder verhogingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden