Eurico Guterres, een meedogenloos militieleider

Met zijn lange haar en honkbalpetje heeft de 29-jarige Eurico Guterres meer weg van een lid van een heavy metal band dan van een leider van een beruchte militie: de pro-Indonesische Aitarak-militie die verantwoordelijk is voor de tientallen, inmiddels waarschijnlijk honderden moorden onder de Oost-Timorese onafhankelijkheidaanhangers. Daar was hij er vele jaren geleden zelf een van, in 1975, toen Portugal zich na de Anjerrevolutie van '74 uit al zijn koloniën losmaakte, en Oost-Timor overliet aan het Indonesische regime. Naar verluidt zijn verscheidene familieleden van hem omgekomen in de strijd met de Indonesische troepen, maar nadat Jakarta hem met geld en roem had weten te paaien, koos hij de andere zijde. En meedogenloos, zoals het optreden van zijn Aitarak (Doorn) dit jaar al de nodige malen heeft aangetoond.

Peter van Deutekom

Waar hij uithangt is in nevelen gehuld. Afgelopen zaterdag werd gemeld dat Eurico Guterres Oost-Timor ontvlucht was. Hij zou de uitslag van het referendum op Oost-Timor - een massaal 'ja' voor onafhankelijkheid van Indonesië - willen respecteren, en wenst 'als staatsburger van Indonesië' niet in een onafhankelijk Oost-Timor te leven. Maar terwijl Guterres op Bali zou zijn neergestreken, namen zijn militietroepen zo'n beetje de macht over op het eilanddeel, dus dat is dan weer niet te rijmen met zijn 'respect' voor de uitslag. Of het moet zo zijn dat Guterres de greep op de situatie kwijt is, en dat het zootje ongeregeld van zijn Aitarak, op eigen houtje en met steun van het Indonesische leger, de straat terroriseert. Dat zou sporen met het bericht over verdeeldheid binnen de milities, waarbij Guterres de ongebreidelde slachting onder de Oost-Timorese bevolking te ver vindt gaan.

Dat zou een hele stap zijn voor de man die in april dit jaar tijdens een massameeting van Aitarak in de Oost-Timorese hoofdstad Dili de meute, onder wie de Oost-Timorese gouverneur Soares en hoge politiefunctionarissen, opriep ,,een zuivering uit te voeren onder allen die de integratie hebben verraden, indien nodig, neem ze gevangen en dood ze''. Dat gebeurde toen, net als nu trouwens. En ook al vindt Guterres het nu te gortig, hij krijgt de geest niet meer terug in de fles.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden