Eureka: een hernia kan genezen met anti-biotica

Soms zit er een bacterie in beschadigde tussenwervels

Bij ongeveer 40 procent van de patiënten kan chronische rugpijn worden behandeld met een antobioticakuur in plaats van een operatie. Tot die conclusie komt de Deense onderzoeker Hanne Albert van de Universiteit van Zuid-Denemarken. Ze publiceerde haar bevindingen in het tijdschrift European Spine Journal.

Opmerkelijk genoeg speelt daarbij een bacterie een rol die ook puistjes veroorzaakt. Deze Propionibacterium acnes (P. acnes) komt opvallend vaak voor bij mensen met een rughernia. "Die zit dan in een al beschadigde wervel van patiënten. Dat is bij 25 tot 40 procent van de mensen met een rughernia het geval. Van daaruit verergerd de P. acnes vervolgens de pijn", zegt Albert. "Tijdens het tandenpoetsen ontstaan kleine gaatjes in onze mond. P. acnes komt daardoor in het bloed terecht. Vervolgens gaan de bacteriën in de al beschadigde tussenwervelschijf zitten."

Wie last heeft van deze bacterie bij chronische rugpijn kan worden behandeld met antibiotica. "Nadat ik begreep wat de bacterie aanrichtte, heb ik de hulp ingeroepen van artsen. Zij vertelden mij dat antibiotica het effectiefst moest zijn. Dat wordt onderschreven door onze test met patiënten die een 100-dagen antibioticakuur namen. Het is een opmerkelijk eenvoudige oplossing vergeleken met dure en ingrijpende operaties. Bij een behandeling met een antibioticakuur lijden mensen minder en pakken de zorgkosten veel lager uit. De behandeling werkt uiteraard alleen bij mensen met chronische rugpijn, die ook last hebben van de bacterie."

Niet toekijken
De impact van het onderzoek van Albert is groot. Een collega noemde het zelfs Nobelprijswaardig. "De lovende reacties zijn een zoete wraak", zegt Albert. "Ik heb twaalf jaar lang aan dit onderzoek gewerkt. Lange tijd werd er lacherig over gedaan. Een hernia genezen met antibiotica? Dat kon toch niet, dachten veel collega's. Ik werd gezien als een maniak die haar verstand aan het verliezen was. Nu laat ik zien dat het wel degelijk kan."

Maar de wetenschapper wil niet op haar lauweren rusten. "Ik ga niet vanuit mijn ivoren toren kijken wat er verder gebeurt, maar ik wil actief specialisten helpen om de juiste diagnose te stellen. Ik heb de Engelstalige website mastmedical.com opgezet met informatie voor patiënten en artsen. Ondertussen gaan we verder met nieuw onderzoek."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden