Eucharistieviering hoort thuis op publieke netten

Het kabinet zegt niet te willen ingrijpen in tv-programma's, maar met het schrappen van de kleine religieuze omroepen wordt uitzenden van de eucharistieviering onmogelijk, betoogt Leo Fijen.

Reeds in november van het afgelopen jaar werden de vertegenwoordigers van de kleine religieuze omroepen (o.a. Ikon, Human en RKK) uitgenodigd op het ministerie. Daar kregen we een toelichting op de plannen van staatssecretaris OCW, Sander Dekker. Hij draaide er niet omheen. Er was geen toekomst voor deze kleine omroepen. Hun taken moesten worden overgenomen door aanverwante omroepen, zoals nu ook gebeurt. Hij voegde er een persoonlijke noot aan toe: religie hoort achter de voordeur. Want het kan niet zo zijn dat het belastinggeld wordt gebruikt om eucharistievieringen uit te zenden in het publieke domein. Als kerken dat willen, dan moeten ze dat geld zelf genereren.

Het is te waarderen dat de staatssecretaris zo duidelijk was en is. En in zijn spoor vertelde PvdA-Kamerlid Martijn van Dam een paar weken later in het mediaprogramma van de Vara precies hetzelfde. Op de vraag of de eucharistieviering niet kon blijven voor mensen die aan huis gebonden zijn, antwoordde Van Dam dat die tijd voorbij was. Het kon toch niet de bedoeling zijn om overheidsgeld nog langer hier aan te besteden.

Ik refereer aan deze uitspraken omdat in de media (o.a. in Trouw van 10 juni) voortdurend naar voren komt dat de politiek niet rechtstreeks ingrijpt in het uitzendschema van de publieke omroep en dus ook niet verantwoordelijk is voor het verdwijnen van de eucharistievieringen na 2015. Maar het is wel degelijk de intentie van de beleidsverantwoordelijken in de politiek om met het schrappen van de kleine religieuze omroepen ook de eucharistievieringen onmogelijk te maken. Daarom blijf ik roepen dat de politiek wil dat de eucharistievieringen verdwijnen. Daarvoor waren de uitlatingen van Dekker en Van Dam te duidelijk.

Het gaat om veel meer dan de vieringen. Het betreft de aanwezigheid van religie en levensbeschouwing in het publieke domein. Het schrappen van de kleine religieuze omroepen is een uiting van neoliberaal denken. Meer dan 55 jaar hadden kleine religieuze omroepen een vaste plaats in het publieke bestel. Ze kregen daar de ruimte om de kerntaken van religie te communiceren voor duidelijk omschreven doelgroepen en voor ieder die daar kennis van wilde nemen. Dat gebeurde met geld van de overheid omdat hiermee de pluriformiteit in levensbeschouwelijke en kerkelijke stromingen gegarandeerd werd. Dat is heilzaam voor de cohesie van een samenleving en voor de kracht van de democratie. Daarom blijft het een verschraling dat deze kleine omroepen in het publieke domein gaan verdwijnen. Ik vind het onbegrijpelijk dat vrijwel niemand uit het christelijke achterland hiertegen heeft geprotesteerd. Wanneer worden we als christenen in dit land wakker en leggen we onze gelatenheid af?

Een verwante omroep als de KRO neemt zijn verantwoordelijkheid wel en wil taken overnemen van een omroep als RKK. In april is daarover uitgebreid bericht in deze krant. Maar daar kwam niet naar voren dat de mediadirecteur van de KRO al van de netmanager van Nederland 2 te horen had gekregen dat in lijn met het kabinetsbeleid dit levensbeschouwelijke net bij uitstek niet van plan is om de uitzendingen van eucharistievieringen te financieren.

De KRO moet alles zelf ophoesten en daarnaast de urgentie en noodzaak van deze uitzendingen aantonen. Daarom heeft de KRO aan de bel getrokken met een ledenwerfcampagne.

In de komende maanden zal de KRO bij de politiek en de publieke omroep moeten bewijzen dat hij veel expliciete steun heeft ontvangen. Die steun is nodig om de relevantie van de eucharistieviering aan te tonen. Vandaar het appèl op de kijkers: red de eucharistieviering, word lid van de KRO. Deze oproep is niet misleidend en reikt veel verder dan alleen de vraag naar het beschikbare geld bij de KRO. Het gaat hier om de presentie van religie in het publieke domein. Want de publieke omroep is er ook voor mensen die geloven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden