EU zwijgt nog over hulp aan voetbalclubs

Mag Enschede FC Twente wel steunen?

TEUN LAGAS

Het gemeentbestuur van Enschede wil het noodlijdende FC Twente een financiële reddingsboei toewerpen, maar de vraag is of dat mag. Want vijf Nederlandse profvoetbalclubs die door de EU in Brussel worden verdacht van het ontvangen van verboden steun - PSV, NEC, Willem II, MVV en FC Den Bosch - weten ruim twee jaar na die beschuldiging nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Het onderzoek van de Europese Commissie blijkt nog altijd niet klaar te zijn.

Door het uitblijven van een Brussels besluit is nog steeds onduidelijk wanneer gemeentebesturen en hun plaatselijke betaald voetbalclubs zich schuldig maken aan overtreding van de mededingingsregels, de Europese afspraken voor vrije en eerlijke concurrentie.

Ook de gemeente Enschede wil graag hom of kuit, nu ze met een garantstelling ter waarde 32 miljoen euro de club in barre tijden toch weer vooruit wil helpen. Maar is dat 'ongeoorloofde staatssteun'? Voordat Enschede definitief de knoop doorhakt over een nieuw financieel fundament onder de 'Trots van het oosten' wil het gemeentebestuur eerst laten toetsen wat wel en niet mag van Europa, en specifiek van de Deense commissaris voor mededinging Margrethe Vestager.

Het zal echter moeilijk worden daar snel een antwoord op te vinden. De vijf Nederlandse clubs werden in maart 2013 door de voorganger van Verstager op de verdachtenlijst gezet omdat zij te aantrekkelijke financiële regelingen zouden hebben getroffen met hun gemeentebesturen. Het onderzoek schijnt inmiddels in een afrondende fase te zijn. Brussel verwacht over één of twee maanden uitsluitsel te geven, zegt een woordvoerster van het ministerie van binnenlandse zaken in Den Haag.

Mocht het bijvoorbeeld wat Eindhoven in 2011 deed? PSV kwam onder het Europese vergrootglas te liggen omdat de gemeente Eindhoven meer dan 48 miljoen euro aan de club overmaakte. Dat gebeurde na de aankoop van de grond onder het Philips Stadion en trainingsaccommodatie De Herdgang. Complexen die PSV vervolgens weer terug mocht huren van de gemeente.

De voorganger van de dit jaar aangetreden Vestager, de Spanjaard Joaquin Almunia, kreeg vaak het verwijt dat hij wel stevige taal sprak over de strijd tegen valse concurrentie in de betaald voetbalwereld, maar dat hij nooit doorbeet. Al in 2012 betoogde Almunia samen met Uefa-baas Platini dat profvoetbalclubs in Europa voortaan hun eigen broek moesten ophouden, zonder overheidssubsidies en belastingvoordelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden