OpinieMensenrechten

EU, zorg voor opvang Syrische vluchtelingen

null Beeld RV
Beeld RV

Europa moet compassie tonen met de vluchtelingen uit Syrië. Internationale verdragen verplichten daar ook toe, aldus student mensenrechten Eline Achterberg.

Maar laat nu die compassie met rust, zet je bril op en spreek je ratio aan. Dat schrijft Sylvain Ephimenco in zijn column (Trouw, 3 maart) waarin hij betoogt dat landen die het vluchtelingendrama ‘zelf hebben gecreëerd’, het ook maar zelf moeten oplossen. Dat Ephimenco zijn bril heeft opgezet, betekent echter niet dat zijn betoog rationeel onderbouwd is.

Wist u dat van de 5,6 miljoen Syriërs die het land zijn ontvlucht, 83 procent verblijft in de buurlanden als Libanon, Jordanië en Irak, met een overweldigende meerderheid in Turkije? Daarnaast zijn de meer dan 6,1 miljoen intern ontheemde Syriërs in feite binnenlandse vluchtelingen die in Syrië zelf opgevangen worden.

Het is dus ironisch dat Ephimenco roept dat de landen die verantwoordelijk zijn voor het conflict zelf deze vluchtelingen moeten opvangen, aangezien ze dit al doen. Hierbij gaat hij ook wel erg gemakkelijk voorbij aan het effect van de bijna 20.000 luchtaanvallen van de Verenigde Staten, gesteund door militaire acties van landen als Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en ook Nederland. Of zijn we nu alweer vergeten dat onlangs nog bekend werd dat Nederland schuldig is aan tientallen burgerdoden en honderden gewonden in Irak en Syrië? Doen alsof de EU geen verantwoordelijkheid draagt, is een sterk staaltje wegkijken.

Daarnaast vraagt Ephimenco zich af waarom de EU, tegen de zin van de publieke opinie, een nieuwe stroom vluchtelingen zou moeten opnemen. Het antwoord is simpel: omdat tirannie van de meerderheid niet mag zegevieren in een democratie. Juist om te voorkomen dat de meerderheid minderheden onderdrukt, hebben we mensenrechten om gelijkheid en waardigheid van ieder mens te beschermen. Hier hebben we ons simpelweg wettelijk aan te houden, of Ephimenco en de meerderheid daar nou de compassie voor kunnen opbrengen of niet.

Meedogenloos

Bovendien is compassie een kracht, geen irrationele zwakte. Beslissingen zijn weinig rationeel, als deze niet ethisch te verantwoorden zijn. Immers, dit is juist wat ons mens maakt. Voorbijgaan aan moraliteit, dat is pas echt irrationeel. Het ‘vluchtelingendrama’ dat Ephimenco beschrijft, zit hem dan ook vooral in de meedogenloze behandeling van onze medemens.

Het enige rationele antwoord op de crisis is een beleid met compassie waarbij Europa verantwoordelijkheid neemt voor zijn nalatigheid. Een duurzaam en effectief beleid vraagt om samenwerking met de grenslanden en actieve oplossingen, niet om wegkijken en wachten tot het ‘vluchtelingendrama’ vanzelf verdrinkt.

Lees ook:

Laat de landen die het vluchtelingendrama zelf hebben gecreëerd, het maar oplossen

Laat ik beginnen met iets recht te zetten. Bij het zien van alweer bijbelse taferelen aan de zuidgrens van de Europese Unie wordt onze compassie als eerste aangesproken, begint Sylvain Ephimenco zijn column.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden