EU zoekt aan Gardameer naar Irak-compromis

RIVA DEL GARDA - De Britse minister van buitenlandse zaken Straw is optimistisch over een compromis met Duitsland en Frankrijk in verband met een nieuwe VN-resolutie voor Irak. Dat heeft hij gezegd op een vergadering van de EU-ministers van buitenlandse zaken in de Italiaanse badplaats Riva del Garda.

De Fransen en Duitsers vinden de door de VS voorgestelde resolutie onvoldoende. Zij willen een grotere rol voor de VN in Irak en willen de politieke macht sneller overdragen aan een Iraakse regering. In de huidige voorstellen blijft het bestuur over Irak in de handen van Washington. Een internationale troepenmacht zou tevens onder Amerikaans bevel staan.

Minister De Hoop Scheffer deelt het optimisme van Straw. ,,Ik heb het gevoel dat de Duitsers de zaak minder scherp spelen dan wordt gesuggereerd'', aldus de bewindsman. Volgens hem is er ook aan Amerikaanse kant voldoende ruimte om tot een akkoord te komen over de VN-resolutie.

De EU-ministers nemen vandaag meer tijd om over de situatie in Irak te praten. De Hoop Scheffer wil alsnog een poging doen om met al zijn Europese partners op één lijn te komen. De Franse minister De Villepin denkt dat dit 'zeer moeilijk wordt'.

Volgens de Duitse minister Fischer kan zijn land geen militaire bijdrage leveren aan een eventuele VN-vredesmacht in Irak. Duitsland zit vanwege alle andere vredesoperaties aan de grenzen van zijn mogelijkheden, aldus Fischer. België, dat net als Duitsland en Frankrijk tegen de oorlog Irak was, is eventueel wel bereid mee te doen aan de VN-operatie.

De EU-ministers hebben gisteren een eerste keer overleg gehad over de Europese grondwet. De blauwdruk die door de Europese Conventie is afgeleverd, moet via onderhandelingen tussen de regeringen resulteren in een definitieve verdragstekst.

Volgens De Hoop Scheffer zegt iedereen het eens te zijn over 90 procent van de voorstellen. Maar over die andere 10 procent bestaan zulke grote meningsverschillen, dat hij rekent op zware en lange onderhandelingen.

De start van de EU-bijeenkomst aan het Gardameer liep vertraging op omdat antiglobalisten de toegangswegen tot het conferentiecentrum blokkeerden. Het kwam tot rellen waarbij ruiten sneuvelden. Vandaag worden grotere demonstraties verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden