EU ziet noodzaak om met één stem te spreken

Om te voorkomen dat landen als Brazilië, China en India het voor het zeggen krijgen, moet de EU stoppen met kibbelen en een sterke buitenlandse dienst beginnen.

De Europese Unie had de laatste maanden het nakijken op het wereldtoneel. Gisteren spraken de EU-ministers van buitenlandse zaken in het Spaanse Cordoba over hoe dat in de toekomst te voorkomen.

Traumatisch voor de EU is de deal die de Verenigde Staten en China in december in Kopenhagen met elkaar sloten over het klimaat. In februari moest de EU vernemen dat de Amerikaanse president niet van plan is naar de EU-VS top te komen die dit voorjaar in Spanje wordt gehouden. Obama heeft geen tijd, is de verklaring. Deze week sprak de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Clinton met Brazilië over of er sancties tegen Iran moeten komen. Intussen zitten de EU-landen nog onderling te praten over hoe ze over Iran denken.

Europa moet met één stem naar buiten treden, klonk het gisteren van alle kanten in Cordoba. Alle kritiek die de 27 EU-landen de afgelopen twee maanden hadden geuit op het zwakke optreden van de nieuwe EU-buitenlandchef Catherine Ashton, leken ze collectief in te slikken. „Het is in ons belang dat we een sterke Hoge Vertegenwoordiger hebben met een sterk gemeenschappelijk mandaat”, zei minister Maxime Verhagen daarover. „We hebben er veel meer aan als zij een stevige positie krijgt, in plaats van dat we zeuren of ze niet een dag eerder naar Haïti had gemoeten.” Zeer vergelijkbare uitspraken deden de ministers van buitenlandse zaken van andere landen.

Het is ironisch dat de EU-landen nu tot die conclusie komen nadat ze eerst Ashton, de leider van die toekomstige Europese diplomatieke dienst, hebben zwart gemaakt. Ze zou verstek laten gaan bij belangrijke gebeurtenissen en beslissingen uit de weg gaan.

Ashton zag er ook gisteren niet uit als iemand met natuurlijk gezag, toen ze met gebogen hoofd naar de vergaderzaal in het Palacio de Viana kwam in een sportjasje met motoremblemen. Maar het is niet helemaal haar schuld dat het zo loopt.

Om te beginnen is het een hondenbaan die ze moet vervullen. Ashton is de eerste die de functie van Hoge Vertegenwoordiger moet combineren met die van eurocommissaris. Deze post hebben de regeringsleiders gegund aan iemand met een zo laag mogelijk profiel. Zo wilden zij voorkomen dat een van de Europese (ex-)regeringsleiders de baas van Europa zou gaan spelen.

Ashton merkte gisteren op dat ze keuzes moet maken. „Ik kan elke dag wel naar drie of vier evenementen.” Keuzes zal ze ook moeten maken bij het inrichten van de Europese diplomatieke dienst die vanaf volgende maand gestalte moet krijgen.

De goede voornemens ten spijt buitelen de EU-landen over elkaar met eisen wie daar benoemd moet worden en waarop die dienst zich moet richten. China, India, Brazilië, Zuid-Afrika, Rusland en de VS werden gisteren het vaakst als speerpunt genoemd. De ministers praten er vandaag over verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden